Výbuch cisterny v Južnom Sudáne zabil najmenej 176 ľudí

Pri explózii havarovanej cisterny s naftou v Južnom Sudáne zahynulo najmenej 176 ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia. S odvolaním sa na miestne úrady to uviedla stanica BBC.

17.09.2015 22:12
debata

Predchádzajúca bilancia bola najmenej 100 mŕtvych a 50 zranených. Náklad vybuchol vo chvíli, keď sa ľudia snažili odčerpať si z cisterny naftu.

Cisternové vozidlo zišlo v stredu z cesty, po ktorej mierilo do južnej časti krajiny. Kým vodič šiel hľadať pomoc, miestni obyvatelia sa začali tlačiť pri prevrátenej cisterne, ktorá z doposiaľ nejasných dôvodov vybuchla.

Predstaviteľ oblasti Wilson Thomas Yanga vysvetlil, že skutočný počet zranených nie je ľahké zistiť, pretože mnoho ľudí z miesta nešťastia utieklo. „Mnoho ľudí prišlo s popáleninami a my sme neboli schopní im nejako zvlášť pomôcť,“ povedal BBC miestny lekár Chandi Savior.

V tejto časti Južného Sudánu sa podľa agentúry Reuters stali podobné nehody už v minulosti. Tankery tam často prekonávajú veľké vzdialenosti po zle udržiavaných cestách a prechádzajú chudobnými dedinami.

Južný Sudán je najmladším štátom na svete a patrí k najchudobnejším na svete. Vznikol v roku 2011 odtrhnutím od Sudánu, o čom Juhosudánci rozhodli v referende. Od decembra 2013 je ale dejiskom konfliktu, v ktorom proti sebe stoja sily lojálne prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalcai verní bývalému viceprezidentovi Rieku Macharovi. Od konca augusta síce platí prímerie, ale je porušované. Úrady veria, že nehoda cisterny ani jej výbuch s politickou situáciou nesúvisí.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Južný Sudán