Hovorca maďarskej vlády: Utečenecký systém v Chorvátsku skolaboval

Chorvátske štruktúry pre utečencov v priebehu piatka skolabovali, prevádzači ich rozbili za jediný deň, vyhlásil na tlačovej konferencii v Beremende v maďarskej župe Baranya hovorca budapeštianskej vlády Zoltán Kovács.

18.09.2015 09:31 , aktualizované: 22:27
debata (157)
Na chorvátsko-maďarskej hranici sa zhromažďujú... Foto: SITA, Petr David Josek
utečenci, migranti, eú, chorvátsko, hranice, migračná kríza, Na chorvátsko-maďarskej hranici sa zhromažďujú tisícky migrantov.

Podľa jeho slov je lož, že masy ilegálnych migrantov, ktorí dorazili do Chorvátska, poslali smerom do Maďarska na základe bilaterálnej dohody, ako aj to, že Maďarsko im zabezpečilo nerušený tranzit, píše tlačová agentúra MTI.

Zoltán Kovács však spomenul aj udalosť z Magyarbólyu, kam dorazilo vlakovou súpravou za asistencie 40 chorvátskych policajtov bez upozornenia vopred okolo 1 000 migrantov. Podľa jeho slov ide o vážny hraničný incident, ktorý vyvoláva podozrenie z narušenia štátnej hranice a ďalších trestných činov.

Maďarsko pustilo z Chorvátska 1 500 migrantov, chce ich registrovať

Maďarsko v piatok popoludní otvorilo svoje hranice s Chorvátskom a na svoje územie vpustilo asi 1 500 utečencov. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej následne nastúpili do 23 autobusov a tie sa vydali k rakúskym hraniciam.

Hovorkyňa veliteľstva maďarskej polície pre agentúru APA uviedla, že migrantov dopravia do registračných miest v obci Vámosszabadi, resp. mestečku Szentgotthárd. Vámosszabadi leží pri Györi neďaleko slovenských hraníc a v jeho blízkosti sa nachádza hraničný priechod Nickelsdorf. Szentgotthárd leží na maďarskej strane hraničného prechodu s Rakúskom Heiligenkreuz im Lafnitztal.

Maďarské úrady podľa policajnej hovorkyne dúfajú, že migranti budú pri registrácii spolupracovať. Nie je však vylúčené, že namiesto toho prekročia hranice do Rakúska. Hovorca rakúskeho ministerstva vnútra pre agentúru Reuters uviedol, že Maďarsko s Viedňou nekoordinovalo prevoz stoviek migrantov z hraníc s Chorvátskom do spomínaných dvoch registračných mi­est.

Do maďarskej obce Magyarbóly dorazil medzitým dnes podvečer vlak vezúci viac ako 1 000 migrantov, ktorý predtým podľa chorvátskych novín Večernji list odišiel z mesta Beli Manastir. Informoval o tom fotograf agentúry Reuters. Večernji list tiež informoval, že z Osijeku sa smerom k maďarským hraniciam vydalo ďalších 11 autobusov s migrantmi.

Autobusy s utečencami vyrazili z miest Tovarnik a Beli Manastir na chorvátsko-srbskej hranici. V Maďarsku v utorok začali uplatňovať prísne opatrenia proti migrácii, ktoré spoločne s výstavbou plota na hranici prakticky zastavila masové prechody hraníc zo Srbska.

Maďarsko: Rozhodnutie Chorvátska presmerovať migrantov je neprijateľné

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v piatok vyhlásil, že rozhodnutie Chorvátska presmerovať migrantov vstupujúcich na chorvátske územie do Maďarska a Slovinska je „úplne neprijateľné“. Kovács pre tlačovú agentúru AP povedal, že hoci Chorvátsko presne vedelo, čo ho čaká, jeho „zásobovací systém sa zrútil za jediný deň. Maďarsko to zvláda už deviaty mesiac po sebe“.

Hovorca maďarskej vlády uviedol, že je „úplne neprijateľné, aby nejaká európska krajina nerešpektovala európske pravidlá len preto, že sa na to nepripravila“. Kovács predpovedal, že to „na mnoho rokov zabrzdí“ snahy Chorvátska začleniť sa do európskej schengenskej zóny, kde platí voľný pohyb osôb a cestovanie bez hraničných kontrol i pasov. Chorvátsko čelí vlne vyše 13 000 migrantov, ktorí prišli do krajiny len za dva dni.

Utečenecké dieťa sa pozerá cez plot... Foto: SITA/AP, Christian Bruna
Slovinsko, migranti Utečenecké dieťa sa pozerá cez plot provizórneho tábora na policajnej stanici v slovinskom meste Brezice pri slovinsko-chorvátskej hranici.

Chorvátsko už neprijme ďalších migrantov, pošle ich ďalej

Chorvátsky premiér Zoran Milanovič vyhlásil, že krajina nemôže prijať záťaž tisícok migrantov, ktorí za posledné dni prišli do krajiny. Nemôžu ich tam ani zaregistrovať či ubytovať. Dodal, že jeho krajina bude presmerovávať ľudí smerom do Maďarska a Slovinska a ďalej do západnej Európy.

Chorvátsko čelí vlne vyše 13-tisíc migrantov, ktorí prišli do krajiny len za dva dni. V tejto situácii Milanovič informoval, že zvolal zasadnutie chorvátskej Národnej bezpečnostnej rady a že je čas riešiť problém inak.

„Už nedokážeme týchto ľudí registrovať ani ubytovať,“ povedal premiér na tlačovej konferencii v Záhrebe. „Dostanú stravu, vodu a zdravotnícku pomoc a potom môžu ísť ďalej. Európska únia musí vedieť, že Chorvátsko sa nestane migračným ‚hotspotom‘. Máme srdce, ale máme aj hlavu,“ povedal podľa Reuters Milanovič a dodal, že migrantov nechajú prejsť cez krajinu. Pravdepodobne ich budú prepravovať k hraniciam, predovšetkým k tej maďarskej.

Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič pre televíziu N1 povedal, že ak bude migračná kríza pokračovať, „je otázkou času“, kedy krajina zatvorí všetku cezhraničnú dopravu.

Úrady vo štvrtok neskoro večer zatvorili sedem z ôsmich priechodov na hranici so Srbskom. Jedinou výnimkou zostáva priechod Bajakovo. Zatvorené sú Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut a Batina.

Ľubľana prerušila vlakové spojenie s Chorvátskom

Ľubľana spojenie prerušila po tom, čo vo štvrtok na hraničnom priechode Dobova zastavila vlak so 150 utečencami, z ktorých len niektorí spĺňali podmienky pre ďalšiu cestu. Toto opatrenie potom predĺžila na piatok. Slovinci hrozia, že budú „ilegálnych migrantov“ vracať do Chorvátska.

Slovinsko už na hraniciach s Chorvátskom posilnilo prítomnosť polície. To platí najmä o hlavnom cestnom priechode medzi oboma krajinami Obrezje, a tiež o priechode Dobova. Na druhej, chorvátskej strane v mestečku Harmica sa zhromaždili desiatky ľudí dúfajúcich, že nájdu spôsob, ako prekročiť hranice schengenského priestoru voľného pohybu, ktorého je Slovinsko na rozdiel od Chorvátska členom.

Premiér Miro Cerar vo vyhlásení, ktoré v noci odvysielala štátna televízia, zdôraznil, že do Slovinska budú smieť prísť len osoby, ktoré „vyhovujú kritériám Európskej únie“. Jeho vláda už vo štvrtok zaviedla na najbližších desať dní hraničné kontroly. Cerar tiež kritizoval vyhlásenia Chorvátov, že umožnia utečencom pokračovať v ceste do západnej Európy cez Slovinsko a Maďarsko.

Migranti držia transparenty s nápismi Nechceme... Foto: Reuters, ANTONIO BRONIC
migranti, Chorvátsko Migranti držia transparenty s nápismi Nechceme ďalšie Maďarsko, na železničnej stanici v chorvátskom meste Tovarnik.

Maďari budujú ďalší plot

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že skoro ráno sa začala stavba dočasného plota na hranici s Chorvátskom. Nová bariéra nadviaže na plot, ktorý už Maďarsko vybudovalo na hraniciach so Srbskom. Drôtená stena má byť dlhá 47 kilometrov, ale už počas piatka má byť dokončená „predbežná línia obrany“.

„Musíme vykonať rovnakú akciu, akú sme uskutočnili pozdĺž hranice so Srbskom,“ zdôraznil premiér. Maďarské úrady po stredajšom prudkom znížení denného počtu nových migrantov z obvyklých zhruba 2 000 na 277 vo štvrtok zaznamenali opätovný mierny vzostup, polícia zadržala 764 utečencov. Toto zvýšenie vraj „má na svedomí“ 497 utečencov, ktorí do krajiny prišli cez Chorvátsko.

Prečítajte si viac o téme utečencov.

Orbán okrem iného tiež povedal, že maďarské úrady zadržali jedného teroristu. „Vieme, kto organizoval útok na maďarský štát zo srbského územia,“ citovala MTI premiéra bez bližších podrobností.

V Maďarsku začali v utorok uplatňovať prísne opatrenia proti migrácii, ktoré spoločne s plotom prakticky zastavili masové ilegálne prechody hraníc zo Srbska. Migranti preto namiesto toho prúdia do Chorvátska.

Slovinsko čelí čoraz väčšiemu tlaku utečencov

Tlak utečencov na Slovinsko sa v priebehu ostatných dní neustále zvyšuje. Okolo 600 z nich sa v priebehu uplynulých 24 hodín dostalo cez chorvátsko-slovinskú zelenú hranicu do juhovýchodnej časti Slovinska, informoval dnes večer veliteľ pohraničnej polície v Novom meste Anton Štubljar.

Asi 200 utečencov, ktorých zadržali pri pokuse o ilegálny prechod hraníc, čakalo večer na okolitých hraničných priechodoch, aby ich prepravili do záchytného centra v Breziciach na registráciu. V tomto centre sa nachádza ešte 180 osôb, ďalších 200 v priebehu dneška prepravili do Postojnej.

Podľa Stubjara Chorvátsko odmieta utečencov prijať späť. V tejto súvislosti dnes predvolali chorvátskeho veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí v Ľubľane. Slovinsko viditeľne posilnilo ochranu svojich hraníc, kde nasadilo príslušníkov rôznych policajných zložiek. Policajný útvar osobitého určenia sa ocitol zoči-voči asi dvom stovkám migrantov, ktorí sa pokúsili dostať z Chorvátska do Slovinska cez menší most vedúci cez pohraničnú rieku.

Macedónsko: Parlament schválil predĺženie mimoriadneho stavu na hraniciach

Macedónsky parlament schválil predĺženie mimoriadneho stavu na svojich severných aj južných hraniciach v súvislosti s utečeneckou krízou, a to až do polovice júna budúceho roka. Informovala o tom agentúra AP. Macedónsky minister vnútra Mitko Cavkov uviedol, že toto rozhodnutie vychádza z predpokladov, že prílev migrantov ku gréckym aj srbským hraniciam bude naďalej pokračovať.

Cez Macedónsko v uplynulých troch mesiacoch prešlo vyše 83.000 migrantov, uviedla tamojšia polícia. Cavkov dodal, že počas tohto roka ich zatiaľ bolo približne 300 000. „Čelíme veľmi komplexnému problému, ktorý ukázal, že nijaká krajina nemá dostatočnú kapacitu na to, aby ho vyriešila sama,“ vyhlásil Cavkov, podľa ktorého Macedónsko žiada komplexné riešenie záležitosti. „Bohužiaľ, žiadne také riešenie doposiaľ neexistuje… Každá krajina sa musí s problémom vyrovnať sama,“ dodal.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Orbán #Chorvátsko #Slovinsko #utečenci