Nemecký vicekancelár: Nemôžeme ponúknuť domov všetkým utečencom

Z Rakúska do Nemecka prešlo vo štvrtok 3 700 utečencov, v porovnaní so stredou to znamená pokles zhruba o štvrtinu. Oznámila to v piatok nemecká polícia. Bavorsko v piatok začalo vypravovať do Salzburgu špeciálne vlaky, aby zaistilo organizovaný prevoz utečencov do krajiny a zamedzilo nekontrolovanému prechádzania hraníc. Nórsko chce zaviesť kontroly na hraniciach. Pre Fínsko je ekonomická recesia menší problém ako utečenecká kríza.

18.09.2015 09:36 , aktualizované: 17:19
Nemecko, nemecký vicekancelár a minister... Foto: ,
Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel.
debata (264)

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel však zdôraznil, že Nemecko nemôže ponúknuť nový domov všetkým utečencom, ktorí do Európy prichádzajú. V stredu dorazilo do Nemecka 9 100 utečencov, väčšina z nich z Rakúska. Polícia celkové počty za štvrtok zatiaľ nezverejnila, nemecko-rakúsku hranicu však podľa nej prekročilo 3 700 ľudí, čo je o štvrtinu menej ako predchádzajúci deň a porovnateľný počet ako v utorok.

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) začala na žiadosť bavorskej vlády posielať do Salzburgu špeciálne vlaky, ktoré zaistia prevoz utečencov cez hranice. „Snažíme sa, aby ďalšia cesta utečencov bola pokiaľ možno organizovaná. Chceme zamedziť chaosu na hraniciach,“ uviedlo bavorské ministerstvo vnútra.

Celkom DB vypravili päť špeciálnych vlakov, každý s kapacitou 500 ľudí. Štyri z nich by mali dopraviť utečencov do Mníchova, kde sa im začnú venovať azylové úrady. Piaty zamieri až do Dortmundu, aby sa znížila záťaž pre bavorských úradníkov.

Riadne vlaky medzi Salzburgom a Mníchovom naďalej nejazdia, a to ani diaľkové spoje, ani regionálne. DB však potvrdili, že na železničnom hraničnom priechode v Passau jazdia regionálne spoje bez obmedzenia.

Nemecký poslanec Wolfgang Bosbach z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej však napriek poklesu počtu prichádzajúcich utečencov varoval pred zrušením hraničných kontrol. „Nemôžeme ich za žiadnych okolností ukončiť, kým nevzniknú registračné centrá v južnej Európe a kým Nemecko nevytvorí centrálne zariadenie pre prijímanie utečencov,“ povedal.

„Nemecko síce môže ponúknuť mnohým ľuďom novú vlasť, ale nie všetkým. Ani silné Nemecko nezvládne každý rok integrovať milión utečencov,“ upozornil vicekancelár Gabriel. „Nemecko pomáha – ale kto teraz pomôže Nemecku?“ uviedol v komentári pre denník Bild a vyzval Európsku úniu k spravodlivému rozdeľovaniu utečencov.

V Nemecku je v súčasnosti nedostatok ubytovní pre utečencov a mnoho z nich žije v narýchlo vybudovaných stanových mestečkách. Utečencov trápi nedostatok jedla, ktorý sa snaží riešiť aj zberom lesných plodov. V oblasti Hannoveru kvôli tomu došlo k hromadnej otrave hubami, keď tri desiatky sýrskych utečencov zjedli jedovaté muchotrávky, ktoré im vzhľadom pripomínali jedlé huby z ich vlasti.

V Nemecku tiež pokračujú humanitárne akcie zamerané na podporu utečencov. Cez víkend vybehnú všetci futbalisti nemeckej bundesligy na trávnik s páskami na pažiach s nápisom „Pomáhame, vysídlenci sú vítaní“. Akcia má upozorniť na osud utečencov a má motivovať divákov, aby sa pripojili k dobrovoľnej pomoci pre utečencov. K akcii sa pripojilo aj 13 z 18 tímov druhej bundesligy.

Nemecko chce urýchliť azylové procedúry, odmietnutí migranti budú musieť odísť

Nemecko na budúci týždeň predstaví nové plány na urýchlenie azylových procedúr pre migrantov, ktorí hromadne prekračujú jeho hranice. Kancelárka Angela Merkelová však v piatok zdôraznila, že migranti, ktorí nedostanú politický azyl, nebudú môcť v krajine zostať, napísala agentúra DPA.

„Chceme pomôcť tým, ktorí majú právo na ochranu, pričom hovoríme o státisícoch ľudí,“ uviedol Merkelovej hovorca Steffan Seibert. „Zároveň však jasne hovoríme, že tí, ktorí takýto nárok nemajú, nebudú môcť v Nemecku zostať. Tým však nechcem povedať, že s nimi nebudeme zaobchádzať s úctou, avšak právo na dlhodobý pobyt mať nebudú,“ dodal Seibert.

Podľa nemeckého ministerstva vnútra s novým balíkom legislatívnych zmien, ktoré by mali pomôcť pri riešení utečeneckej krízy, budú na budúci štvrtok oboznámení aj premiéri 16 spolkových krajín. Vláda v Berlíne očakáva, že tento rok požiada v Nemecku o politický azyl okolo 800 000 ľudí.

Fínsky premiér: Ekonomická recesia v krajine je menší problém než utečenecká kríza

Fínsky premiér Juha Sipilä v piatok vyhlásil, že prílev migrantov prúdiacich do krajiny zo susedného Švédska je čoraz vyšší. Ekonomická situácia Fínska zápasiaceho s recesiou je podľa neho už teraz oveľa menším problémom než utečenecká kríza.

„Domnievam sa, že naša ekonomická situácia sa stala menším problémom než akým je výzva zo strany utečencov… Monitorujeme teraz situáciu hodinu za hodinou,“ uviedol Sipilä, ktorého citovala agentúra Reuters.

Fínska vláda uviedla, že v priebehu tohto roka už do krajiny dorazilo vyše 11 000 migrantov prevažne z Iraku, pričom v počas celého minulého roka ich bolo dohromady približne 3 600. Situácia sa podľa vlády zhoršuje najmä pri pohraničnom meste Tornio, ktoré utečencom slúži ako priechod.

Vyše 500 migrantov dorazilo len v priebehu štvrtka do Fínska tranzitom cez Švédsko, pričom vláda v Helsinkách očakáva, že v priebehu dnešného dňa ich bude ďalších 1 000. Fínsko minulý týždeň súhlasilo s prijatím dvoch percent z avizovaného počtu 120 000 preroz­delených utečencov, povinné kvóty však krajina aj naďalej odmieta.

Tamojšia vláda sa zároveň snaží o zníženie finančných príspevkov vykazovaných na žiadateľov o azyl – v súčasnosti predstavujúcich 316 eur na osobu mesačne, ako aj príspevkov vynakladaných na integráciu týchto osôb do spoločnosti. Fínsko zároveň plánuje zvýšiť daň z kapitálových výnosov a daň z príjmov vysokopríjmovým skupinám obyvateľstva, aby sa ľahšie vyrovnalo s nákladmi spojenými s migrantmi.

Nórsko zavedie hraničné kontroly, keď sa počty utečencov zvýšia

Nórsko je pripravené znovu zaviesť hraničné kontroly, ak počet utečencov mieriacich do krajiny prudko vzrastie. Podľa agentúry Reuters to v piatok vyhlásil nórsky minister spravodlivosti Anders Anundsen. Krajina síce nie je členom Európskej únie, je ale súčasťou schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol.

Anundsen zároveň kritizoval susedné Švédsko za to, že podľa neho nedostatočne pristupuje k registrácii prichádzajúcich migrantov. „Záležať to bude na počtoch prichádzajúcich. Ak výrazne porastú alebo ak budeme mať dojem, že nemáme dostatočnú kontrolu vstupných bodov, potom budeme musieť zaviesť pohraničné kontroly. Neustále to zvažujeme,“ povedal Anundsen.

Bez pomoci s migrantmi nebudú peniaze od EÚ, varujú Nemci

Krajiny, ktoré nebudú vyznávať európske hodnoty ako súcit s ľuďmi a solidarita, nemôžu prijímať peniaze od Európskej únie, povedal v rozhovore pre piatkové vydanie denníka Bild nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

Zopakoval tak vyhrážku, ktorú už tento týždeň vyslovil jeho vládny kolega, minister vnútra Thomas de Maiziére. Gabriel uviedol, že kým Nemecko otvára telocvične, kasárne a domovy pre utečenecké rodiny, iné krajiny „kladú ostnaté drôty na svoje hranice a zatvárajú vstupné miesta“.

Výroky boli mierne skrytou narážkou na Maďarsko, ktoré postavilo plot na svojej hranici so Srbskom a stavia ďalší na svojej hranici s Chorvátskom, aby tak zabránilo prílevu utečencov unikajúcich pred vojnou v Sýrii, Iraku, Afganistane či v iných častiach sveta a snažiacich sa dostať do európskej schengenskej zóny, kde platí voľný pohyb osôb.

„Európa je spoločenstvo hodnôt založených na ľudskom súcite a solidarite. A tí, čo tieto hodnoty nevyznávajú, nemôžu v budúcnosti počítať s našimi peniazmi,“ vyhlásil minister hospodárstva Gabriel, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. „Ak to bude takto ďalej pokračovať, potom je Európa ohrozená viac než finančnou krízou alebo gréckou krízou,“ dodal Gabriel.

Zatvorenie hraníc nariadené maďarským premiérom Viktorom Orbánom a zavedenie zákonov, ktoré jeho vláde zjednodušujú zásahy proti migrantom, pomohli oslabiť prúd uchádzačov o azyl cestujúcich cez Rakúsko do Nemecka.

Avšak zábery maďarskej polície, ako proti utečencom používa slzotvorný plyn a vodné delá, hádžu tieň na Európu. Zdôrazňujú tiež rozdiely v názoroch, ako zvládnuť tento prílev státisícov mužov, žien a detí z Blízkeho východu sužovaného vojnou, dodáva Reuters.

264 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Nórsko #utečenci #Fínsko #Švédsko #sýrski utečenci