Grécko: Tsiprasova Syriza má náskok pred pravicou

Grécka ľavicová formácia SYRIZA bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa získala v poslednej sérii prieskumov verejnej mienky pred nedeľnými predčasnými parlamentnými voľbami náskok pred najsilnejšou pravicovou stranou Nová demokracia (ND).

18.09.2015 10:09 , aktualizované: 20:51
EÚ, Grécko Foto: ,
Podporovatelia strany Nová Demokracia na jej uzatváracom volebnom zhromaždení v centre Atén.
debata (6)

Podľa agentúry Reuters mala v šiestich zverejnených prieskumoch ND navrch len v jednom prípade, SYRIZA potom viedla v ostatných, pričom v poslednom dokonca o 2,5 percentu­álneho bodu. V poslednom týždni pritom obe strany neboli nikdy od seba vzdialené viac ako na zhruba pol percentuálneho bo­du.

Podľa Reuters by vývoj podpory pre formáciu SYRIZA mohol dávať zapravdu Tsiprasovi, ktorý zastáva názor, že väčšina doteraz nerozhodnutých či mlčiacich voličov je pripravených sa nakoniec prikloniť k jeho strane.

Ani možnému víťazovi volieb žiaden z prieskumov nedáva šancu na zisk viac ako približne 28 percent hlasov, pričom na dosiahnutie väčšiny v 300-člennom parlamente je potrebná pri započítaní bonusu 50 poslaneckých miest približne 38 percent hlasov.

Nová vláda sa tak bude musieť opierať o podporu koalície viacerých strán. Trojpercentnú hranicu zvoliteľnosti prekročí ako potenciálni partneri proeurópski liberáli a socialisti a zrejme aj centristi. Tsipras so svojou vládou podal demisiu 20. augusta potom, čo vyjednal podmienky nového záchranného programu s medzinárodnými veriteľmi.

Po tomto kroku sa rozhodol pre nové predčasné voľby, pretože vyčerpal svoj mandát z predčasných volieb, ktoré sa konali tento rok v januári. V Grécku teraz vládne úradnícky kabinet premiérky Vasiliki Thanosovej.

Grécko sa chystá na druhé predčasné voľby

Ak v januári spoločnosť rozdeľovala otázka, či pokračovať v úsporných ekonomických opatreniach výmenou za finančnú pomoc eurozóny a Medzinárodného menového fondu alebo nie, teraz pred voličmi zostáva len istota, že najmenej pre najbližšie tri roky sa zrejme nič nezmení. Krajina už po letnej dohode s veriteľmi nastúpila cestu tretieho záchranného plánu, ktorý u nej predpokladá pokračovanie v politike finančných škrtov.

Predvolebné prieskumy verejnej mienky dávajú rovnocennú šancu na víťazstvo ľavicovej formáciu Syriza expremiéra Alexisa Tsiprasa a konzervatívnej Novej demokracii v čele s Evangelosom Meimarakisom. Jedna z týchto strán povedie povolebné rokovania o vytvorení vládnej koalície, pretože žiadna z nich zrejme nemá šancu dosiahnuť nadpolovičnú väčšinu v 300-člennom parlamente.

Ďaleko za nimi sa tiesni hŕstka rôznorodých strán, z ktorých si v prípade víťazstva bude môcť vyberať prirodzených partnerov hlavne Nová demokracia. Trojpercentnú hranicu zvoliteľnosti prekročia s prehľadom proeurópski liberáli a socialisti a zrejme aj centristi.

V tábore odmietačov spolupráce s Európskou úniou budú potom v parlamente neonacisti zo Zlatého úsvitu, komunisti a zrejme aj Ľudová jednota – odpadlíci zo strany Syriza, ktorí hlasovali proti prijatiu nového záchranného programu. Z parlamentu pravdepodobne vypadnú koaliční partneri formácie Syriza, Nezávislí Gréci, ktorí sa už v minulosti odpojili od Novej demokracie.

Obaja z možných víťazov volieb nesú na svojich pleciach bremeno rozčarovania voličov z minulých čias. Najčerstvejšie sa do pamäti ľudí vrylo správanie strany Syriza. V januári časť voličov vyslyšala jej sľuby, že skoncuje s ekonomickými škrtmi spojenými s medzinárodnou finančnou pomocou, a poslala stranu do vlády. Tá istá Syriza nakoniec prišla pod tlakom veriteľov s ďalším plánom, ktorý predpokladá, že krajina bude musieť s úsporami žiť ďalej. Napriek tomu si vďaka Tsiprasovej popularite uchováva nádej na víťazstvo, a to aj po odpadnutí ľavicového krídla, ktoré vytvorilo Ľudovú jednotu a sľubuje riešenie návratom k drachme.

Nová demokracia je obviňovaná z toho, že v časoch, keď sa vo vláde striedala so socialistami, krajinu priviedla do hospodárskeho marazmu utrácaním a zadlžovaním štátu. Rovnako musí niesť kritiku za to, že v koalícii so socialistami prijala tvrdé podmienky veriteľov a pustila sa do prísneho šetrenia, čo viedlo k zvýšeniu nezamestnanosti a daní a k zníženiu príjmov všetkých pracujúcich i dôchodcov. Syriza však nedokázala priniesť alternatívu a riešenie radikálnych strán, opustenie eurozóny a EÚ totiž drvivá väčšina spoločnosti nechce.

V nedeľňajšom hlasovaní tak budú Gréci pravdepodobne vyberať takého politické zástupcu, ktorému sa podľa daných možností podarí horkú pilulku aspoň trochu osladiť. Odborníci varujú, že spoločnosť naopak očakáva, že bude musieť kalich horkosti vypiť až do dna: na jeseň čakajú obyvateľa len ďalšie výdavky spojené s vyššími daňami a poplatkami.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Syriza #Tsipras