Steinmeier: Na schválenie povinných kvót bude stačiť jednoduchá väčšina

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier sa pokúša zvýšiť tlak na krajiny Európskej únie, ktoré odmietajú prijatie utečencov na základe pevne stanovených kvót. V piatok zverejnenom rozhovore varoval, že v nevyhnutnom prípade bude na schválenie plánu postačovať v EÚ jednoduchá väčšina, píše na svojej webovej stránke nemecký týždenník Die Zeit.

18.09.2015 14:10 , aktualizované: 14:54
Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.
debata (88)

„Ak to inak nepôjde, mali by sme vážne uvažovať aj o použití nástroja väčšinového rozhodnutia,“ povedal sociálnodemokra­tický politik pre piatkové vydanie novín Passauer Neuen Presse. V takomto prípade by namiesto hľadania konsenzu všetkých členských štátov boli tie krajiny, ktoré s navrhovaným riešením nesúhlasia, prehlasované.

Spory okolo prerozdelenia utečencov v EÚ trvajú už týždne. Budúci týždeň budú o riešeniach rokovať hlavy štátov a vlád na ďalšom mimoriadnom summite. „Nemôže to byť tak, že Nemecko, Rakúsko, Švédsko a Taliansko ponesú túto záťaž samy. Takto európska solidárnosť nefunguje,“ povedal Steinmeier.

Mnohí utečenci majú podľa neho tiež nesprávne predstavy o práve na azyl v Nemecku. „Šíria sa mnohé nepravdivé informácie o možnostiach dostať v Nemecku azyl, ktoré nemôžeme nechať len tak,“ zdôraznil minister.

Patrí k tomu napríklad mylný názor, že pre každého Kosovčana je v Nemecku rezervované pracovné miesto, alebo fámy na Blízkom východe, že Nemecko chce pritiahnuť všetkých utečencov, aby vyvážilo údajný nedostatok pracovných síl.

Steinmeier: Turecko potrebuje ďalšiu pomoc kvôli prílivu utečencov

Európske krajiny by mali poskytnúť viac pomoci Turecku a ďalším tranzitným krajinám na zvládnutie migračnej krízy. Vyhlásil to v piatok nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier počas návštevy Ankary, kam dorazil riešiť tému utečencov. Európu by podľa neho mal príliv utečencov motivovať k užšej spolupráci s Tureckom, informovala agentúra DPA.

Podľa Steinmeiera by si Európa mala „férovo rozdeliť bremeno“ utečencov, aby sa lepšie vyrovnala so súčasnou krízou. Tranzitné krajiny vrátane Turecka by preto mali získať osobitnú pomoc. „Dúfam, že aspoň toto je spoločný európsky pohľad,“ vyhlásil šéf nemeckej diplomacie počas návštevy nemeckej ambasády v Ankare v narážke na nejednotný postoj krajín EÚ v prístupe k riešeniu situácie s utečencami.

Steinmeier v Turecku navštívi centrum pre utečencov a v Ankare sa stretne s premiérom Ahmetom Davutogluom a ďalšími členmi tureckej vlády a opozície. Mal by sa stretnúť aj s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, čo však podľa niektorých médií nie je potvrdené.

Na tureckom území je v súčasnosti okolo dvoch miliónov sýrskych utečencov a značná časť z nich sa pokúša dostať do krajín Európskej únie často veľmi riskantnou cestou po mori. Turecká vláda oznámila, že na záchranu a pomoc utečencom už krajina vynaložila 7,6 miliardy dolárov.

Francúzsko a Švédsko podporili plán EÚ na prerozdelenie migrantov

Francúzsko a Švédsko sa zhodujú na potrebe prijatia plánu Európskej komisie na presídlenie 120 000 migrantov, vyhlásili to v piatok francúzsky premiér Manuel Valls a jeho švédsky náprotivok Stefan Löfven na spoločnej konferencii v Štokholme.

„Európa čelí v súvislosti s utečencami obrovskej výzve… a musí ukázať svoje hodnoty,“ uviedol francúzsky premiér Manuel Valls, ktorého citovala agentúra DPA. Valls v súvislosti s plánom EÚ na prerozdelenie 120 000 utečencov povedal, že európskym krajinám sa doposiaľ „nepodarilo dosiahnuť konsenzus, avšak väčšina ho podporuje“.

Dodal, že kľúčovou úlohou je teraz zaistiť, že sa všetky členské krajiny EÚ do prerozdelenia zapoja. Švédsky premiér Stefan Löfven na margo veci vyhlásil, že „súčasný stav nemôže pretrvať“ a je potrebné na budúcotýždňovom summite EÚ dosiahnuť nejakú spoločnú dohodu. Obaja politici zároveň označili za „neakceptovateľné“ robenie rozdielov medzi utečencami na základe ich vierovyznania, pričom takéto správanie označili za „porušovanie európskych hodnôt“.

Preto sa nemecký rezort diplomacie od augusta pokúša objasniť skutočnú situáciu informačnou ofenzívou v médiách a sociálnych sieťach. „Naším cieľom je zabrániť, aby sa ľudia, ktorí sa už nachádzajú v ťažkej situácii, ešte aj s mylnými predstavami a očakávaniami vydávali na nebezpečný útek smerom do Nemecka,“ dodal Steinmeier.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #Frank-Walter Steinmeier #povinné kvóty