Ruský kňaz prehovoril o svojej homosexualite, čaká ho cirkevný súd

Ruská pravoslávna cirkev rieši problém s jedným zo svojich duchovných, ktorý sa verejne prihlásil k homosexuálnej orientácii. V centre škandálu, ktorý v pravoslávnej cirkvi prepukol, sa podľa piatkových správ moskovského rozhlasu ocitol rehoľný kňaz Amfian zo samarského biskupstva. Čaká ho cirkevný súd.

18.09.2015 16:04
debata (18)

Podľa ruských cirkevných webov ide zrejme o prvý prípad, keď by sa kňaz pravoslávnej cirkvi odhodlal k podobnému kroku. Menšinová sexuálna orientácia je v konzervatívnom Rusku považovaná za vážny spoločenský hendikep, a to v cirkevných, ale aj svetských kruhoch. Veľká časť Rusov si voči gayom a lesbičkám zachováva odstup, výnimkou nie sú nenávistné prejavy homofóbie, ktoré sa šíria s mlčanlivým súhlasom štátnych úradov.

Vedomý si týchto skutočností, rozhodol sa rehoľník Amfian všetky svoje cirkevné aktivity pozastaviť, informoval samarský rozhlas. Miestne biskupstvo vydalo vyhlásenie, podľa ktorého bude „daná záležitosť“ odovzdaná biskupskému cirkevnému súdu. V Samarskom duchovnom seminári, v ktorom Amfian predtým pôsobil, už tento duchovný neučí.

Rehoľník svoje vyhlásenie odprevadil komentárom, podľa ktorého nie je v pravoslávnej cirkvi homosexualita žiadnou výnimkou. Je odhodlaný sa zapojiť do boja za práva ruských gayov. Obtiažnosť takéhoto boja nedávno potvrdil Nikolaj Alexejev, zakladateľ ruského LGBT hnutia, ktoré združuje osoby s menšinovou sexuálnou a rodovou orientáciou. Alexejev, ktorého za verejnú obhajobu práv ruských homosexuálov mnohokrát pokutovali aj väznili, požiadal v auguste o švajčiarske štátne občianstvo.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #homosexualita #kňaz #Pravoslávna cirkev