Boj proti islamizmu potrvá celú generáciu, tvrdí Valls

Boj proti radikalizácii mladých ľudí vo Francúzsku, ktorí obdivujú islamský extrémizmus, potrvá celú "generáciu", vyhlásil to v piatok francúzsky premiér Manuel Valls. Zároveň vyjadril zámer do tohto boja zapojiť celú spoločnosť, pretože aktivita tajných služieb na to nestačí.

18.09.2015 17:25
Manuel Valls Foto: ,
Manuel Valls.
debata (38)

Valls to podľa agentúry AFP povedal v rámci návštevy Švédska, kde sa zúčastnil diskusie o možnostiach boja proti radikalizácii ľudí. Švédsko kroky proti tomuto fenoménu už určitým spôsobom podniká.

O islamskom extrémizme sa majú plošne organizovať prednášky na školách, zapájané však majú byť aj najrôznejšie náboženské či iné záujmové komunity. Vec majú preberať aj samotní rodičia so svojimi deťmi. Snahou je tak rozšírenie prevencie a obmedzenie trestnoprávneho dosahu aktívnej účasti na extrémizmu.

Najmä v krajinách západnej Európy je moslimská menšina pomerne výraznou skupinou obyvateľstva. V pomere k počtu moslimov je aktívnych radikálov len mizivý počet. Ale aj ten môže po príslušnom výcviku a ozbrojení napáchať na bezbrannom civilnom obyvateľstve veľké škody, o čom sa presvedčili v posledných rokoch najmä Francúzsko, Británia a Španielsko.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Manuel Valls #islamizmus