Je zásadné mať dôveryhodnú migračnú politiku, odkazuje Tusk lídrom EÚ

Problematika spolupráce Európskej únie s krajinami na západnom Balkáne, s Tureckom či ďalšími štátmi, ktoré majú hranice so Sýriou, bude jednou z tém mimoriadneho summitu EÚ, zvolaného kvôli terajšej migračnej kríze.

18.09.2015 22:09
Donald Tusk Foto: ,
Donald Tusk.
debata (21)

V liste, ktorým prezidentov a premiérov krajín únie do Bruselu na stredajší večer pozval, to uviedol predseda rokovania, niekdajší poľský premiér Donald Tusk s tým, že hovoriť sa bude aj o celkovom prístupe ku kríze. Pre EÚ je podľa neho nevyhnutné, aby ponúkla dôveryhodnú migračnú politiku.

Tusk tiež napísal, že členské krajiny a ich politici doteraz sklamali pri ochrane európskeho spoločenstva. „Ako Európania teraz nie sme schopní spravovať naše spoločné vonkajšie hranice, preto sa niektoré štáty rozhodli chrániť uzatvorením svojich národných,“ poznamenal Tusk s tým, že diskusia šéfov štátov a vlád únie sa musí sústrediť na celkový prístup EÚ k terajšej kríze.

Tá je podľa Tuska testom európskej ľudskosti a zodpovednosti. „Vyvoláva v Európe veľa napätia a obviňovanie medzi politikmi a ľuďmi. Nemám ilúzie o tom, že Európa sa s touto výzvou nebude musieť stretnúť po mnoho nasledujúcich rokov,“ napísal predseda summitu.

Tusk summit zvolal na stredu len deň po tom, čo budú ministri vnútra krajín únie druhýkrát diskutovať o pláne Európskej komisie na povinné mimoriadne prerozdelenie 120 000 žiadateľov o azyl z troch najpostihnutejších krajín. Minulý pondelok sa ministri nedohodli.

Visegrádske krajiny, teda Česká republika, Slovensko, krízou tvrdo zasiahnuté Maďarsko a tiež Poľsko, sú najhlasnejšími odporcami plánov európskej exekutívy na zavedenie mechanizmu, ktorý by utečencov rozdeľoval medzi členské krajiny podľa nejakého stanoveného kľúča. Západné štáty EÚ začali krajiny zo stredu a východu Európy obviňovať z nesolidarity.

Prezidenti a premiéri budú musieť hovoriť aj o zodpovednosti na národnej úrovni. Bez toho nie je možné dospieť k spoločnej európskej odpovedi založenej na jednote a solidarite, myslí si Tusk. Maďarsko, ktoré na svojej južnej hranici buduje plot, je ostro kritizované za svoj tvrdý postoj pri snahe zabrániť migrantom v prekonaní vonkajších hraníc schengenského priestoru.

A Nemecko zase žne kritiku za svoj ústretový postoj k utečencom zo Sýrie, postoj Berlína k migračnému tlaku prispieva. Diskusia v EÚ okolo krízy sa podľa Tuska už príliš dlho sústredila len na zvaľovanie zodpovednosti na niekoho iného. „To nám nepomôže nájsť spoločné riešenie,“ zdôraznil v liste prezidentom a premiérom krajín EÚ.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #utečenci #summit EÚ #migračná kríza