V Slovinsku sa zaregistrovalo 1500 utečencov, tretina sú Sýrčania

Slovinsko za posledné dva dni zaregistrovalo asi 1500 utečencov, z ktorých približne 500 pochádza zo Sýrie a Afganistanu. Ďalších zhruba 150 prišlo z Iraku a zvyšní migranti sú z rôznych krajín Blízkeho východu, Ázie a Afriky. V Ľubľane to v sobotu pred novinármi uviedol námestník ministra vnútra Boštjan Šefic.

19.09.2015 08:55 , aktualizované: 21:07
slovinsko, utečenci, migranti, migračná kríza,... Foto: ,
Predpokladá sa, že Slovinsko sa stane ďalším štátom čeliacim veľkému náporu utečencov po Chorvátsku.
debata (309)

Na registráciu podľa Šefica ešte čaká asi 600 ľudí. Žiadosť o poskytnutie azylu podala jedna osoba, spresnil. Predpokladá sa, že Slovinsko sa stane ďalším štátom čeliacim veľkému náporu utečencov po Chorvátsku, ktoré nezvládlo prúd migrantov zo Srbska a začalo ich hromadne a bez registrácie presúvať k hraniciam iných štátov.

Migranti z Chorvátska teraz prichádzajú na územie Slovinska cez oficiálne pohraničné priechody, ale aj mimo nich, a to aj napriek varovaniu, že budú považovaní za narušiteľov štátnej hranice a že im za to hrozí deportácia do Chorvátska.

Podľa miestnych médií slovinské úrady migrantov po registrácii presúvajú do tranzitných centier, najmä v mestách Brežice a Postojna alebo aj v Ľubľane. Niektorí migranti sa v skupinách pešo vydali pozdĺž hlavnej cesty smerom k Rakúsku. Jednu z takýchto skupín hlásili z Mariboru, informovala agentúra STA.

Médiá upozornili, že slovinský premiér Miro Cerar za posledných niekoľko hodín zmiernil doterajšiu pozíciu, keď tvrdil, že Ľubľana v žiadnom prípade nezabezpečí koridory pre utečencov – dnes podvečer však vyhlásil, že daný problém by Slovinsko mohlo začať posudzovať v spolupráci s inými krajinami, ak k nim bude smerovať prúd migrantov, ktorý slovinské úrady nebudú zvládať.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére. Foto: Reuters, STEFANIE LOOS
nemecko, minister vnútra, de maiziére, Thomas de Maiziére, Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére.

Nemecký minister navrhuje, aby EÚ odmietala utečencov po naplnení kvót

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére navrhuje stanovenie pevných európskych kvót na prijímanie utečencov. Po ich naplnení by Európska únia mala ďalších utečencov odmietať a umiestňovať ich do iných bezpečných regiónov sveta, povedal de Maiziére v rozhovore, ktorý priniesol v aktuálnom čísle týždenník Der Spiegel.

„Nemôžeme prijať všetkých ľudí z krízových oblastí a všetkých ekonomických utečencov, ktorí chcú ísť do Európy a do Nemecka,“ povedal minister. „Správna cesta by bola, keby sa EÚ zaviazala k veľkorysým pevným kvótam pre prijímanie utečencov,“ doplnil s tým, že únia by tak zabezpečila, že bude dlhodobo prijímať len toľko ľudí, koľko ich dokáže integrovať.

Utečencov, ktorí by prišli do Európy po vyčerpaní kvóty, by únia podľa de Maizièra mala vracať do regiónu, odkiaľ pochádzajú, nie nutne priamo do ich krajiny pôvodu. „Napríklad utečenci, ktorí do EÚ chcú prísť cez Stredozemné more, by mali byť presunutí do niektorej bezpečnej oblasti v Afrike,“ povedal.

Minister v rozhovore nespresnil, či by sa kvóty mali stanoviť pre úniu ako celok alebo by mali byť prisťahovalci rozdeľovaní medzi jednotlivé krajiny. V minulosti sa však opakovane vyslovoval pre pevné pravidlá pre rozdeľovanie utečencov medzi členskými štátmi únie, čo narážalo na odpor najmä stredoeurópskych krajín, vrátane Slovenska.

De Maiziére kvôli tomu dokonca hovoril o odobratí európskych fondov štátom, ktoré rozdeľovanie utečencov odmietajú, jeho návrh odmietla kancelárka Angela Merkelová a Európska komisia uviedla, že k takémuto kroku neexistuje právny základ.

Maďarsko zablokuje vstup Chorvátska do Schengenu, ak nebude chrániť hranice EÚ

Maďarsko by mohlo zablokovať vstup Chorvátska do schengenskej zóny, ak nebude Záhreb brániť vonkajšie hranice Európskej únie, citovala v sobotu agentúra Reuters poradcu premiéra Viktora Orbána Antala Rogana.

Šéf Orbánovho politického kabinetu vo vysielaní rozhlasovej stanice InfoRado povedal, že „ak sa Chorvátsko vzdá a povie, že nebude brániť hranice, potom môže Maďarsko povedať iba toľko, že nie je pripravené na vstup do Schengenu, keď nastane okamih rozhodnutia“.

„Podmienkou pre vstup do schengenskej zóny je, že sa krajina zaviaže brániť vonkajšie hranice EÚ,“ povedal Rohan v rozhlasovom interview v piatok večer. „Ak v tom očividne zlyhá, potom nie je pripravené na členstvo v Schengene.“ Chorvátsko uviedlo, že „prinútilo“ Maďarsko prijať tisíce utečencov a bude mu ich posielať aj naďalej.

„Donútili sme ich – tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať,“ povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

Vyše 20 000 migrantov, z ktorých sú mnohí sýrski utečenci, prišlo do Chorvátska odkedy im Maďarsko v utorok kovovým plotom na svojej južnej hranici, vodnými kanónmi a slzným plynom prehradilo cestu ďalej do Európskej únie.

Tri štvrtiny utečencov trpí psychickými problémami, tvrdia nemeckí psychoterapeuti

Takmer tri štvrtiny utečencov prichádzajúcich do Nemecka trpí psychickými problémami kvôli udalostiam, ktoré prežili v krajine pôvodu a na úteku. Podľa Spolkovej komory psychoterapeutov (BPtK) pritom môžu utečenci len zriedka podstúpiť odborné vyšetrenie, pretože psychoterapia nepatrí medzi lekársku starostlivosť, na ktorú majú po príchode do krajiny nárok.

„Zhruba 70 percent utečencov, ktorí sú tento rok v Nemecku očakávaní, bolo svedkami násilia. Viac ako polovica s ním má osobnú skúsenosť, veľa ich bolo mučených. Okrem vojnových udalostí v krajinách pôvodu zohrávajú úlohu aj traumatické udalosti pri úteku,“ povedala denníku Rheinische Post Theresa Ungerová z BptK.

Podľa psychoterapeutov trpia vysídlenci nespavosťou alebo nočnými morami, veľkej časti z nich sa traumatické udalosti stále vracajú. Utečenci tiež trpia depresiami, pretože boli svedkami smrti svojich blízkych, u časti z nich je aj riziko samovraždy.

Prezident BPtK Dietrich Munz navyše upozorňuje, že sa utečencom nedostáva v oblasti duševného zdravia dostatočnej starostlivosti. „Utečenci majú v prvých 15 mesiacoch pobytu v Nemecku nárok na akútne lekárske ošetrenie, psychické ochorenia úrady spravidla za akútne ťažkosti nepovažujú,“ povedal.

Podľa Munzeho vysídlenci spravidla dostávajú lieky, ktoré potláčajú príznaky posttraumatickej stresovej poruchy, príčiny duševného ochorenia nikto nerieši. „Je preto potrebné, aby v utečeneckých strediskách pracovalo viac špecialistov na starostlivosť o duševné zdravie, ktorí by tieto choroby rozoznali. Utečenci musia mať prístup k potrebnej lekárskej starostlivosti,“ povedal Munz.

Podľa šéfa BPtK je tiež nutné zvýšiť počet psychoterapeutov, ktorí sa o utečencov starajú. Zároveň bude treba zabezpečiť dostatok tlmočníkov, pretože pre účinnú psychoterapiu je nutné, aby utečenci mohli hovoriť s lekárom vlastným jazykom.

Maďarsko dokončilo plot z ostatného drôtu aj na... Foto: SITA, Peter Lendvai
maďarsko, vojaci, plot, hranice, zálohy, utečenci, migranti, migračná kríza, Maďarsko dokončilo plot z ostatného drôtu aj na hraniciach s Chorvátskom. Maďarský minister obrany povolal armádne zálohy.

Maďarsko povoláva armádne zálohy kvôli utečeneckej kríze

Maďarský minister obrany Csaba Hendy povolal armádne zálohy na pomoc pri zvládaní vlny utečencov. Oznámila to v sobotu agentúra MTI. Záložní vojaci nahradia v posádkach vojakov uvoľnených na ochranu hraníc, nasadení môžu byť aj k „iným úlohám“.

O pláne použiť ozbrojené sily k stráženiu maďarských hraníc informovala vláda začiatkom septembra. O zmene branného zákona rokuje budapeštiansky parlament, podľa médií by jednotky mohli byť na hraniciach nasadené budúci týždeň.

Budapešť tiež oznámila, že dokončila výstavbu plotu na hraniciach s Chorvátskom. Zábrany z ostnatého drôtu vztýčili v úseku hraníc dlhom 41 kilometrov, oznámil to hovorca ministerstva obrany. Ostatných 330 kilometrov maďarsko-chorvátskej hranice tvorí rieka Dráva, ktorú by utečenci ťažko prekonali.

Chorvátsky premiér: Utečencov budeme aj naďalej posielať do Maďarska

Takmer 8 000 utečencov dorazilo počas piatku a sobotného rána do Maďarska cez chorvátsko-maďarskú hranicu. Informovala o tom agentúra DPA. Záhreb tvrdí, že Maďarsko ho na prijímanie utečencov fakticky prinútil, a bude to robiť ďalej.

Chorvátsky premiér Zoran Milanović v sobotu v pohraničnom meste Beli Manastir vyhlásil, že jeho krajina bude napriek maďarským protestom ďalej utečencov k maďarským hraniciam odosielať. Pripustil, že obe krajiny nemajú o zaobchádzaní s migrantmi žiadnu dohodu a povedal, že Chorvátsko maďarské úrady prijímať utečencov fakticky prinútilo.

„Žiadnu zmluvu s nimi nemáme. Nejako sme ich nakoniec prinútili, aby utečencov prijali a budeme to robiť ďalej,“ poznamenal premiér.

Tisícky utečencov smerujú z Chorvátska cez Maďarsko do Rakúska

Maďarské úrady ich presúvajú do tábora pri rakúskych hraniciach, do Rakúska už do sobotného dopoludnia prešlo na 6 700 ľudí. Problémy s vysídlencami rieši aj Slovinsko a Nemecko.

Počet utečencov, ktorý prešiel z Chorvátska do Maďarska, dosiahol podľa poradcu maďarskej vlády Györgya Bakondiho v piatok večer 4 400. V sobotu ráno polícia oznámila, že ich počet už prekročil 7 800. Podľa Budapešti nebol presun dohodnutý a Maďarsko sa bude vstupu utečencov z Chorvátska do schengenského priestoru brániť .

Utečencov autobusy a taxíky prepravili na hraničné priechody Letenye, Beremend a Gyékényes. Na maďarskú hraničnú železničnú stanicu Magyarbóly dorazil z Chorvátska vlak s takmer 1 000 vysídlencov, informovala DPA. Maďarsko utečencov z Chorvátska transportuje ďalej k rakúskym hraniciam.

Podľa agentúry APA do sobotného dopoludnia prešlo maďarsko-rakúsku hranicu už na 6 700 ľudí – okolo 2 500 ich dorazilo do pohraničného Nickelsdorfu, ďalších 4 200 do mesta Heiligenkreuz. Rakúska polícia ich postupne odosiela buď autobusom do Viedne alebo cez železničnú stanicu Mogersdorf zvláštnym vlakom do Grazu. Presun podľa agentúry APA prebieha pokojne a bez incidentov.

Stovky utečencov sa zhromaždilo na... Foto: SITA, Markus Schreiber
utečenci, migranti, migračná kríza, slovinsko, polícia, slzný plyn, hranice, chorvátsko, Stovky utečencov sa zhromaždilo na slovinsko-chorvátskych hraniciach. Napätú situáciu slovinská polícia vyriešila použitím slzného plynu.

Polícia v Slovinsku zasiahla proti utečencom slzným plynom

Slovinská poriadková polícia zasiahla v piatok večer slzným plynom proti 1 100 migrantom, ktorí sa pokúsili preniknúť do krajiny cez hranice z Chorvátska. Informovali o tom v sobotu agentúry AFP a AP.

Vysídlenci, podporovaní chorvátskymi a slovinskými aktivistami sa zhromaždili pri chorvátskom meste Harmica a snažili sa preraziť kordón asi 50 poriadkových policajtov. Asi po hodine sa poriadková polícia rozhodla vyriešiť napätú situáciu použitím slzného plynu proti utečencom, medzi ktorými boli aj deti.

Slovinský premiér Miro Cerar v piatok vyhlásil, že by Slovinsko mohlo vytvoriť pre migrantov koridor, ktorým by sa bezpečne dostali ďalej do západnej Európy, ak budú k slovinským hraniciam ďalej utečenci prúdiť v tak veľkých počtoch. Cerar pritom v predchádzajúcich dňoch toto riešenie odmietal.

Slovinsko je súčasťou schengenského priestoru voľného pohybu osôb a okrem Chorvátska zdieľa hranice tiež s Rakúskom a Talianskom. Ľubľana preto od štvrtka podľa hovorcu Európskej komisie Margaritisa Schinas azaviedla na najbližších desať dní hraničné kontroly.

Slovinské úrady uviedli, že v piatok vstúpilo do krajiny viac ako tisíc utečencov. Ďalších 700 sa ich zhromaždilo na hraničnom priechode Obrežje asi 20 kilometrov východne od chorvátskej metropoly Záhrebu.

Utečenci pochádzajúci väčšinou z krajín Blízkeho východu prúdia do Chorvátska zo Srbska po tom, čo bola uzavretá srbsko-maďarská hranica. Chorvátsky premiér Zoran Milanović v sobotu vyhlásil, že Chorvátsko sa síce o migrantov postará, ale nemôže ich na svojom území nechať. Bude ich preto posielať ďalej do Európskej únie cez Slovinsko a Maďarsko.

Slovinsko v piatok prerušilo vlakové spojenie s Chorvátskom po tom, čo sa skupina asi 150 utečencov pokúsila dostať do krajiny vlakom do švajčiarskeho mesta Zürich. Do chorvátskej metropoly Záhrebu v blízkosti slovinských hraníc dorazil v piatok vlak s asi 1 500 migrantmi. Ide už o druhý takýto vlak od štvrtkového rána.

Juncker ponúkol Chorvátsku pomoc s prílevom utečencov

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker sa v súvislosti s vývojom utečeneckej krízy v Európe telefonicky spojil s chorvátskym premiérom Zoranom Milanovičom, pričom ponúkol Záhrebu technickú a logistickú podporu pri zvládaní náporu migrantov na svojich hraniciach. Agentúra Reuters o rozhovore informuje s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie EK.

Juncker a Milanovič podľa vyhlásenia v súvislosti s krízou zdôraznili potrebu posilniť ochranu vonkajších hraníc EÚ, zvýšiť pomoc zo strany EÚ v bezprostrednom susedstve a dosiahnuť pokrok v otázke, ako rozložiť zaťaženie medzi jednotlivé členské štáty. Vyjadrili sa tak pred mimoriadnym summitom EÚ so zameraním na migráciu, ktorý je naplánovaný na budúcu stredu.

Reuters uvádza, že od uplynulej stredy rána prišlo na územie Chorvátska už viac ako 17 000 migrantov po tom, ako Maďarsko sprísnilo režim na svojej hranici so Srbskom. Poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi v piatok uviedol, že cez Chorvátsko sa dostalo do Maďarska vyše 4 000 migrantov.

Bakondi tiež informoval o udalosti v pohraničnej obci Magyarbóly, kam podľa neho prišiel vlak plný migrantov bez predošlého upozornenia zo strany Chorvátska. Maďarské orgány súpravu zastavili a odzbrojili 40 policajtov, ktorí migrantov sprevádzali. Podľa vyjadrenia hovorcu maďarskej vlády Zoltána Kovácsa pre stanicu Hír TV táto udalosť „vyvolala podozrenie z narušenia štátnej hranice“.

Tisícku utečencov, ktorá prišla v noci na... Foto: SITA, Christian Bruna
rakúsko, utečenci, migranti, migračná kríza, autobusy, Tisícku utečencov, ktorá prišla v noci na sobotu do Rakúska, autobusy prevážali do Viedne a Grazu.

Rakúsko: Hraničnými priechodmi z Maďarska prechádza ďalšia vlna utečencov

Približne tisíc utečencov prišlo počas noci na sobotu k hraničnému priechodu medzi Maďarskom a Rakúskom pri obci Heiligenkreuz im Lafnitztal v južnej časti rakúskej spolkovej krajiny Burgenland, odkiaľ ich odvážali autobusmi do Viedne a Grazu. S odvolaním sa na krajinskú políciu o tom informuje agentúra APA.

Rakúske bezpečnostné zložky očakávajú, že hraničným priechodom Heiligenkreuz v sobotu prejde „niekoľko tisíc“ utečencov. Ďalších približne tisíc utečencov by malo v najbližších hodinách využiť priechod Nickelsdorf v severnej časti Burgenlandu. Rakúske orgány zabezpečujú ich presun autobusmi k viedenskému Západnému nádražiu (Westbahnhof).

Situácia na ostatných hraničných priechodoch medzi Maďarskom a Rakúskom je podľa APA zatiaľ pokojná. Agentúra uvádza, že do Rakúska sa presúvajú utečenci, ktorých v piatok poslali do Maďarska zo susedného Chorvátska.

309 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Nemecko #Rakúsko #Chorvátsko #Slovinsko #psychické problémy #utečenci #migračná kríza