Súd v New Yorku zamietol Tymošenkovej žalobu proti politickým súperom

Americky federálny súd v New Yorku zamietol v piatok žalobu bývalej ukrajinskej premiérky a kandidátky na prezidentku Julije Tymošenkovej proti svojim politickým protivníkom, ktorí podľa nej viedli vydieračskú skupinu so základňou v Spojených štátoch a prostredníctvom tejto činnosti dosiahli jej uväznenie.

19.09.2015 09:11
Tymošenková Foto: ,
Julia Tymošenková.
debata (20)

Podľa vyhlásenia sudkyne Kimby Woodovej, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters, Tymošenková nevedela preukázať, že ukrajinský priemyselník Dmytro Firtaš a ďalší obžalovaní prali peniaze v Spojených štátoch a pomáhali nimi platiť ukrajinských prokurátorov či podporovateľov už bývalého prezidenta Viktora Janukovyča.

Ten v roku 2010 tesne porazil Tymošenkovú v prezidentských voľbách, na čo jeho súperka skončila vo väzení. Tymošenková spolu s ďalšími dvoma navrhovateľmi na súde tvrdila, že Firtaš, ktorý je vlastníkom ukrajinského energetického podniku RosUkrEnergo, a jeho komplici získali milióny dolárov z plynárenských kontraktov a preprali ich prostredníctvom podvodných transakcií s nehnuteľnosťami na Manhattane.

Kampaň proti Tymošenkovej, financovaná údajne z týchto peňazí, mala byť podľa nej odplatou za dohodu z roku 2009, ktorú uzavrela s vtedajším ruským premiérom Vladimirom Putinom, aby vylúčila RosUkrEnergo ako prostredníka z ukrajinsko-ruských obchodov so zemným plynom. Ukrajinská expremiérka požadovala nešpecifikované odškodné, okrem iného aj za poškodenie svojej povesti.

Tymošenkovú (54) v súvislosti s dohodou o plyne z roku 2009 na Ukrajine usvedčili zo zneužitia premiérskych právomocí, za čo si mala vo väzení odpykať sedemročný trest. Po zosadení Janukovyča vo februári 2014 ju však prepustili na slobodu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Júlia Tymošenková #Ukrajina