Sýrski islamisti zastrelili 56 vládnych vojakov

Sýrski islamisti bojujúci proti režimu prezidenta Assada postrieľali 56 vládnych vojakov na leteckej základni v provincii Idlib, ktorej sa zmocnili v stredu. Podľa agentúry Reuters o tom informovali sýrski ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu monitorujú z Londýna.

19.09.2015 10:19
debata (45)

Denník The Jerusalem Post s odkazom na exilovú skupinu uviedol, že radikáli ďalšie desiatky vojakov zajali. Členovia extrémistických skupín vrátane fronty An-Nusrat napojenej na al-Kajdu sa podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) v stredu zmocnili vojenského letiska v provincii Idlib na severozápade krajiny, ktoré bolo poslednou baštou Asadovej armády sťahujúcej sa z tejto oblasti.

Povstalci postrieľali 56 vojakov a približne 40 ďalších zajali, povedal izraelskému denníku šéf organizácie odvolávajúcej sa na správy svedkov z miesta. Sýrska armáda odmietla správu komentovať, iba potvrdila, že v stredu vojsko základňu opustilo.

Sýrska armáda oslabená dlhými bojmi sa v posledných mesiacoch stiahla z radu miest v provinciách vzdialenejších od hlavného mesta a sústreďuje sa na obranu strategických oblastí. Prezident Asad v rozhovore tento týždeň povedal, že jeho vláda stojí o vytvorenie spoločnej sily proti teroristom, ku ktorým radí nielen islamských radikálov, ale aj oponentov svojho režimu.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #radikáli #islamisti