Fínsko obnovilo kontroly na hranici so Švédskom

Fínsko od soboty zaviedlo kontroly na svojej pozemnej hranici so Švédskom na severe krajiny, pretože do severofínskeho mesta Tornio prichádza zo Švédska množstvo uchádzačov o azyl, uviedla agentúra Reuters.

19.09.2015 15:13
debata (7)

„Odteraz bude ľudí prekračujúcich hranicu v Torniu kontrolovať polícia,“ citovala z vyhlásenia fínskeho ministerstva vnútra. Podľa ministerstva nebudú môcť žiadatelia o azyl pokračovať z Tornia ďalej do Fínska bez toho, aby sa zaregistrovali ako uchádzači o azyl.

„Situácia na severe je nekontrolovateľná. Ľudia odtiaľ pokračovali na ktorúkoľvek policajnú stanicu vo Fínsku,“ povedal online vydaniu denníka Helsingin Sanomat Paivi Nerg z ministerstva. Podľa verejnoprávneho rozhlasu a televízie YLE demonštrovala na hraniciach v Torniu asi stovka Fínov za uzavretie hraníc.

Fínska vláda v piatok uviedla, že tento rok prišlo do krajiny vyše 11 000 žiadateľov o azyl, prevažne z Iraku. Vlani ich za celý rok prišlo iba 3 600. Fínsko minulý týždeň súhlasilo, že prijme svoj dvojpercentný podiel zo 120 000 utečencov, ktoré chce Európska únia prerozdeliť do jednotlivých členských krajín a už sa nachádzajú na území únie. Je však proti povinným kvótam.

Vláda chce znížiť finančnú hotovosť, ktorú poskytuje uchádzačom o azyl. V súčasnosti podľa agentúry Reuters poskytuje dospelej osobe bez obedov 316 eur mesačne. A plánuje tiež zvýšiť daň z kapitálových ziskov a daň z príjmu u ľudí s vysokými zárobkami, aby získala potrebné prostriedky na vyšší počet imigrantov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Fínsko #Švédsko #hraničné kontroly #migračná kríza