Kerry: Asad musí rezignovať z funkcie, jeho odchod treba naplánovať

Podľa presvedčenia Washingtonu musí sýrsky prezident Bašár Asad rezignovať, o termíne jeho odchodu z funkcie musí byť rozhodnuté konaním a nemusí to byť "hneď prvý deň". Vyhlásil to v sobotu v Londýne americký minister zahraničia John Kerry po rozhovore so svojím britským partnerom Philipom Hammondom.

19.09.2015 15:34
john kerry, usa, minister zahraničia, Foto: ,
John Kerry.
debata (273)

Poukázal tiež na nutnosť urýchleného riešenia sýrskeho konfliktu, ktorý trvá už štyri roky. „Potrebujeme sa dostať k rokovaciemu stolu. O to sa teraz snažíme a dúfame, že Rusko, Irán a akákoľvek ďalšia vplyvná krajina pomôže k dosiahnutiu tohto cieľa,“ vyhlásil Kerry. USA sú podľa ministra zahraničia pripravené konať. „Je aj Asad pripravený na rokovanie, naozajstné rokovanie? Je Rusko pripravené ho k rokovaciemu stolu priviesť?“ spýtal sa Kerry v besede s novinármi.

Pokiaľ ide o odchod sýrskeho prezidenta z funkcie, nemusí k nemu dôjsť „prvý deň ani prvý mesiac“. Je to podľa Kerryho proces, „v ktorom sa všetky strany musia zísť a dosiahnuť zhodu o tom, ako nájsť najlepšie riešenie“. Kerryho výroky zazneli krátko po telefonickej besede ministrov obrany USA a Ruska, ktorí spolu v piatok hovorili po viac ako roku.

Témou rozhovoru Ashtona Cartera a Sergeja Šojgua bolo riešenie krízy v Sýrii. „Dohodli sa na ďalších diskusiách o mechanizme riešenia konfliktu v Sýrii a ťaženie proti Islamskému štátu,“ uviedol Pentagon vo vyhlásení. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že obe krajiny majú na väčšinu diskutovaných otázok obdobné názory.

Washington Rusku vyčíta, že posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii a komplikuje tým boj proti Islamskému štátu. Rusko výhrady odmieta s tým, že jeho pomoc Asadovi naopak zmierňuje problémy vyvolané vojnou, hlavne utečeneckú krízu.

273 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #john kerry #Bašár al-Asad