Turecký nálet zabil najmenej 55 Kurdov v Iraku

Najmenej 55 kurdských ozbrojencov zahynulo pri nočnom údere tureckých lietadiel na severe Iraku. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké bezpečnostné zdroje.

19.09.2015 16:07
debata (18)

Na tureckej strane nie sú hlásené žiadne straty. Obnovený konflikt medzi tureckou armádou a kurdskou menšinou má v posledných týždňoch stovky obetí, väčšinou z radov Kurdov. Cezhraničné nálety podľa zdroja Reuters vykonalo niekoľko lietadiel štartujúcich zo základne Diyarbakir na juhovýchode Turecka. Mierili na tábory členov zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Stroje sa po údere vrátili na toto letisko. Turecko sa v lete pripojilo k náletom medzinárodnej koalícii na radikálov v Iraku a Sýrii, jeho lietadlá sa však častejšie ako na islamistov zameriavajú na Kurdov.

Násilné strety medzi ozbrojencami z PKK a bezpečnostnými zložkami sú v posledných týždňoch v Turecku takmer každodennou záležitosťou a ani cezhraničné nálety nie sú výnimkou. Snaha o mierové riešenie problémov okolo veľkej kurdskej menšiny v Turecku skrachovala tento rok v júli.

Vypuklo nové násilie, ktoré je podľa odborníkov najhoršie za posledných 20 rokov. O život už prišlo viac ako 100 príslušníkov tureckých bezpečnostných síl a stovky ozbrojencov PKK. Kurdi tento týždeň odmietli návrh Ankary, aby zložili zbrane a umožnili tak nové rokovania o zmieri.

O autonómiu v Turecku bojujú od roku 1984 a ozbrojený boj už stál život 40 000 ľudí. V roku 2012 začali mierové rokovania s tureckým štátom a až do začiatku terajších násilností konflikt prakticky ustal vďaka vyhlásenému prímeriu. Nové násilie sa vystupňovalo po tom, čo turecká armáda začala útočiť na pozície PKK na severe Iraku.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #nálety