Putin prikázal rokovať o výstavbe ruskej základne v Bielorusku

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil pripraviť a podpísať zmluvu o výstavbe ruskej leteckej vojenskej základne v susednom Bielorusku. Informovala o tom agentúra AP, ktorá upozornila, že Bielorusko dalo jasne najavo, že ruskú základňu na svojom území nevíta.

19.09.2015 17:57
Vladimir Putin, Minsk Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (623)

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko Putinovu iniciatívu zatiaľ nekomentoval. Obaja prezidenti sa pritom uplynulý piatok stretli v čiernomorskom letovisku Soči. AP pripomenula, že Bielorusko je naďalej závislé od Moskvy finančne aj energeticky.

Putin v sobotu nariadil podpísať zmluvu o vybudovaní ruskej leteckej základne v Bielorusku a prikázal ministerstvu obrany, aby o nej začalo rokovať za účasti expertov z rezortu ruskej diplomacie. Výnos o tom bol dnes zverejnený na informačnom portáli ruskej vlády.

Rusko má na území Bieloruska dve základne: radarovú stanicu a centrum komunikácie s ponorkami. Po realizácii Putinovho zámeru by však malo aj prvú plnohodnotnú základňu. Bielorusko susedí s Ukrajinou, kde od vlaňajšieho apríla trvá konflikt v oblasti Donbasu, ako aj s tromi členskými štátmi EÚ a NATO: Litvou, Lotyšskom a Poľskom.

Rusko už roky opakovane protestuje proti približovaniu sa infraštruktúry NATO k svojim hraniciam. Prezident ruskej Akadémie pre geopolitické problémy Konstantin Sivkov v rozhovore pre agentúru RIA Novosti uviedol, že vybudovanie ruskej leteckej základne v Bielorusku „zmenší šance protivníka podniknúť útok na ciele v Rusku“.

„Čím ďalej od našich hraníc posunieme líniu uvedenia našich stíhačiek do boja, tým bude mať náš protivník menšiu šancu na úspešný útok na ciele na našom území. Budovanie našich základní za hranicami Ruska od nás odsúva potenciálne vojenské hrozby,“ vysvetlil Sivkov. Dodal, že Rusko a Bielorusko sú de facto spoločným územím, preto vybudovanie ruskej základne v Bielorusku je aj posilnením jeho obrany, a to práve v najviac ohrozenom smere.

Sivkov súhlasil s názorom, že plány na vybudovanie ruskej leteckej základne v Bielorusku súvisia aj so súčasnou zložitou geopolitickou situáciou. „Aj keď je jasné, že NATO do priameho boja nepôjde, treba byť v strehu a mať skupinu vojsk, s ktorej pomocou by sme mohli adekvátne reagovať, ak by NATO začalo koncentrovať svoje sily,“ vyhlásil Sivkov.

623 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Vladimir Putin #vojenská základňa