Ukrajina: Televízia stiahla talkshow tesne pred vysielaním

Televíznu politickú talkshow Šuster live, ktorá je na Ukrajine veľmi obľúbená, stiahli v piatok z programu televízie 1+1 len dve minúty pred začiatkom jej vysielania v priamom prenose, čo jej moderátora viedlo k obvineniu Kyjeva z cenzúry. K udalosti došlo v čase silnejúcich obáv o slobodu tlače na Ukrajine.

19.09.2015 18:13
debata (61)

Televízna spoločnosť 1+1 na vysvetlenie svojho rozhodnutia uviedla obavy, že „mimoriadne spolitizovaná šou“ by mohla v súčasnej situácii na Ukrajine vyústiť do občianskych nepokojov. Ruská agentúra RIA Novosti informovala, že Šusterov program odvysielal televízny kanál 112 Ukrajina, pričom na úvod zaradil výňatok z jednej z talkshow, v ktorom ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že nepripustí, aby na Ukrajine zanikla sloboda slova.

Šuster vzápätí vyhlásil, že stiahnutie jeho talkshow z vysielania televízie 1+1 je výsledkom dohody majiteľa televízneho kanála s prezidentskou kanceláriou. Moderátor tiež deklaroval, že prozápadný Porošenko nie je o nič lepší ako jeho z korupcie obviňovaný predchodca Viktor Janukovyč.

V poslednom vydaní talkshow bol Šusterovým hosťom gubernátor Odeskej oblasti Michail Saakašvili, ktorý sa negatívne vyjadroval na adresu Ihora Kolomojského, ktorému patrí kanál 1+1 a ktorý je považovaný za vplyvného oligarchu.

Porošenko v stredu podpísal výnos, ktorým zakázal vstup na územie Ukrajiny asi 400 fyzickým osobám vrátane desiatok zahraničných novinárov, pretože údajne predstavujú hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

Väčšina novinárov na Porošenkovom čiernom zozname sú Rusi, čo sa v všeobecnosti vníma ako reakcia na ich spravodajstvo o proruských separatistoch, ktorých Kyjev označuje za teroristov. Pod tlakom kritiky, aj zo zahraničia, Porošenko neskôr podpísal výnos, ktorým z sankčného zoznamu vyškrtol viacero novinárov s britským, španielskym a nemeckým občianstvom.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #talkšou