Rusko: Zo závažných trestných činov obvinili ďalšieho gubernátora

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie v sobotu obvinil gubernátora Republiky Komi Viačeslava Gajzera a ďalších 18 vysokopostavených predstaviteľov tohto regiónu zo závažných trestných činov vrátane sprenevery a členstva v zločineckej skupine. Pátranie po ďalších podozrivých pokračuje.

19.09.2015 19:14
rusko, gubernátor, Viačeslav Gajzer Foto: ,
Obvinený gubernátor Viačeslav Gajzer.
debata (23)

Ruské médiá informovali, že polícia už Gajzera zatkla, aj keď oficiálne túto správu úrady nepotvrdili. Zatiaľ nie je jasné ani to, či medzi 18 spoluobvinenými sú aj členovia Gajzerovej vlády.

Oficiálny predstaviteľ Vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin dnes pre agentúru RIA Novosti povedal, že rozsah trestnej činnosti zadržanej skupiny bol mimoriadne veľký, a to aj na medziregionálnej a medzinárodnej úrovni. Skupina bola podľa neho hierarchizovaná a mala veľmi pevnú organizačnú štruktúru, existoval v nej systém konšpirácie a ochrany pred policajnými orgánmi.

Gajzerovi kolegovia v Rade federácie, hornej komore parlamentu, vyjadrili veľké prekvapenie v súvislosti so zadržaním svojho kolegu-senátora. Poslankyňa Štátnej dumy za Republiku Komi Tamara Kuzminych pre RIA Novosti vyhlásila, že pravdivosti obvinení na Gajzerovu adresu neverí.

Gajzer je tento rok už druhým gubernátorom obvineným z trestnej činnosti – v marci bol totiž z korupcie obvinený jeho kolega zo Sachalinskej oblasti Alexander Chorošavin. Nateraz nie je jasné, či oba prípady spolu súvisia, alebo či ide o náhodu.

Aj keď korupcia je jedným z najzávažnejších problémov Ruska, zadržanie štátnych úradníkov rangu gubernátora sú mimoriadne ojedinelé. Do Chorošavinovho prípadu sa to stalo len raz – v roku 2006.

Po prepuknutí škandálu okolo sachalinského gubernátora však komentátori špekulovali, že Kremeľ ním chcel vyslať do regiónov signál, že svoj boj s korupciou myslí vážne – okrem iného aj vzhľadom na veľkú nespokojnosť radových občanov. Ich nespokojnosť by sa totiž mohla premietnuť do poklesu popularity úradujúceho prezidenta Vladimira Putina, ktorý má ambície uchádzať sa o najvyššiu funkciu aj vo voľbách v roku 2018.

Republika Komi leží na odľahlom severe Ruska, je bohatá na prírodné zdroje, ale je známa aj chovom a lovom sobov a rozsiahlymi lesmi. Gajzer bol na jej čele od roku 2010, keď ho do funkcie gubernátora vymenoval vtedajší prezident Dmitrij Medvedev.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #obvinenie #gubernátor