Francúzsky poslanec provokoval v Schengene. Uctil si obnovu hraníc

Luxemburská vláda odsúdila ako provokáciu čin poslanca za francúzsky nacionalistický Národny front (FN) Floriana Philippot. Prišiel totiž do luxemburského Schengenu, kde boli podpísané dohody o voľnom pohybe osôb, aby symbolicky uctil údajný koniec platnosti týchto zmlúv.

19.09.2015 19:51
debata (38)

Philippot tak reagoval na súčasnú utečeneckú krízu, ktorá stavia proti sebe mnohé európske krajiny. Agentúre AFP Philippot, ktorý je jedným z podpredsedov FN, povedal, že prišiel osláviť „obnovu národných hraníc“.

Kvety položil k pamätníku, ktorý symbolizuje uzavretie Schengenských dohôd, ktoré sú od roku 1999 súčasťou legislatívy únie. Poslanec mal so sebou aj transparent s nápisom Schengenu už bolo dosť, je potrebné zastaviť hromadnú imigráciu.

Luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn označil Philippotov čin za provokatívny a cynický. „Nie je možné spochybňovať nacionalistickým a reakcionárskym myslením a činmi výhody, ktoré využívajú stovky tisíc cestovateľov a ľudí na európskych hraniciach,“ povedal.

Philippot povedal, že nemal v úmysle provokovať. „Bol to veľmi klasický politický a symbolický akt. Baví ma, že vláda, ktorá propaguje voľný pohyb osôb sa uráža pri príchode francúzskeho poslanca,“ povedal.

Prvá schengenská dohoda bola podpísaná v roku 1985, vykonávací dohovor potom o päť rokov neskôr. Do schengenského priestoru spadá 26 štátov, z ktorých 22 sú členovia EÚ a štyri sú nečlenovia. Niektoré krajiny kvôli prílivu utečencov teraz obnovili dočasne kontroly na hraniciach. Vo Francúzsku je podľa agentúry AFP pre obnovu hraničných kontrol 80 percent občanov.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #schengen #provokácia #kvety #Luxembursko