Pápež sa na Kube stretol s Fidelom Castrom

Pápež František sa v nedeľu stretol so zakladateľom a dlhodobým vodcom komunistického režimu na Kube Fidelom Castrom. Pápež navštívil 89-ročného bývalého vodcu u neho doma v rámci svojej trojdňovej návštevy ostrova, oznámil hovorca Vatikánu.

20.09.2015 09:20 , aktualizované: 20:47
pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (35)

Pápež zotrval s Fidelom Castrom a jeho manželkou Daliou Soto del Valle v dôvernej a veľmi neformálnej atmosfére 30–40 minút, uviedol hovorca Vatikánu Federico Lombardi. František dal Castrovi ako darček knihu od jezuitského autora, ktorý Františka v detstve učil, Castro pápežovi na oplátku dal zbierku svojich vlastných rozhovorov na tému náboženstva.

Pápež František v nedeľu vyzval kolumbijskú vládu a povstaleckú armádu, aby ukončili najdlhšie trvajúci ozbrojený konflikt v Latinskej Amerike. Upozornil vodcov oboch strán, že vzhľadom na preliatu krv si nemôžu dovoliť ďalšie zlyhanie v mierovom procese a zmierovaní.

Pápežovo diplomatické úsilie bolo nedávno korunované úspechom v podobe obnovenia kontaktov medzi Spojenými štátmi a Kubou. V kázni v rámci omše na havanskom Námestí revolúcie, ktorá je považovaná za vrchol jeho návštevy na Kube, sa pápež priamo nezmienil o politickej situácii na ostrove alebo o vzťahoch Kuby a USA. Venoval sa skôr zmenám a výzvam, ktoré čakajú kubánsku spoločnosť, keď sa bude otvárať svetu.

František dnes vo svojej homílii vyzval kubánskych kresťanov, aby slúžili tým najslabším vo svojej spoločnosti, nevyužívali ich a aby v službe druhým odmietli akúkoľvek ideológiu. Vysvetlil, že službou sa „dotýkame tváre blížneho, jeho podstaty, cítime jeho blízkosť a niekedy i bolesť. Preto služba nikdy nemá podobu ideológie, lebo neslúži ideám, ale ľuďom,“ zdôraznil.

Pápež, pochádzajúci z Argentíny, varoval pred presadzovaním osobných ambícií a „hraním na seba“ v čase, keď krajina prechádza náročným obdobím ekonomickej a politickej transformácie. Na Kubáncov naliehal, aby sa vyvarovali aj „hodnotiacich pohľadov“. Vysvetlil, že Ježiš všetkých žiada, aby sa s láskou starali o blížnych, „bez toho, aby si všímali, čo robí či nerobí ich sused“.

Pripomenul tiež, že kresťan je vždy povolaný nechať bokom svoje ašpirácie a túžby, a zamerať svoju pozornosť na tých najohrozenejších. Uviedol, že slúžiť ako občania tiež znamená starať sa o najslabších: členov rodín, spoločenstva či národa.

„Tých nás Ježiš volá chrániť, brániť ich a slúžiť im,“ uviedol pápež. V tejto súvislosti použil zdôraznil slovo „dôstojnosť“, keď uviedol, že „byť kresťanom znamená slúžiť dôstojnosti blížneho, bojovať za jeho dôstojnosť a žiť pre ich dôstojnosť“.

Na záver homílie vzdal hold kubánskemu národu, „ktorý má zmysel pre fiestu, priateľstvo a krásu“. „Je to národ, ktorý utŕžil rany – ako každý iný, ale vie otvoriť svoju náruč, vie kráčať vpred s nádejou, lebo je povolaný k veľkým veciam“. Pápež strávi na Kube najbližšie tri dni. V utorok večer odtiaľ odcestuje do Spojených štátov.

Pápež vyzval Kubu a USA, aby pokračovali v zbližovaní

Pápež František v nedeľu v Havane vyzval Kubu a Spojené štáty, aby pokračovali na ceste k zbližovaniu, využili všetky možnosti pre dosiahnutie mieru a blahobytu svojich národov i celej Ameriky a poslúžili ako príklad zmierenia pre celý svet.

Súčasne žiadal, aby katolícka cirkev na Kube dostala takú podporu, „aby mohla na ostrove slobodne plniť svoju misiu“. Agentúra DPA informovala, že pápež sa vo svojom prvom prejave na Kube zmienil zrejme aj o disidentoch, keď vyslovil želanie, aby sa jeho „pozdrav dostal osobitne k tým, s ktorými sa z rôznych dôvodov nebude schopný stretnúť“.

Pápež strávi na Kube najbližšie tri dni. V utorok večer odtiaľ odcestuje do Spojených štátov. Práve vďaka pápežovi došlo koncom minulého roku k zásadnému zvratu vo vzťahoch týchto oboch krajín. Ich prezidenti – Raúl Castro a Barack Obama – totiž vlani 17. decembra oznámili zámer obnoviť vzájomné kontakty.

Západné médiá pripomínajú, že pápež, pôvodom z Argentíny, ako sprostredkovateľ len využil svoju dokonalú znalosť regionálnych pomerov, ako aj 80 rokov neprerušené diplomatické vzťahy Svätej stolice s Kubou. František je tretím pápežom, ktorý je na návšteve komunistickej Kuby. Pred ním tam bol v roku 1998 pápež Jána Pavol II. a v roku 2012 Benedikt XVI., Františkova návšteva sa však na rozdiel od ich koná v atmosfére optimizmu.

Prezident Castro sa pápežovi v uvítacom prejave na letisku v Havane poďakoval za pomoc v procese zbližovania s USA, ale využil túto príležitosť aj na to, aby kritizoval stále platné americké embargo a okupáciu námornej základne v Guantáname.

Kuba, ako zdôraznil Castro, bola v posledných desaťročiach modelom internacionalizmu a humanizmu. „Dokázali sme to, (aj) keď sme boli pod blokádou, urážaní, napádaní, za cenu ľudských životov a veľkých ekonomických strát“.

Pápež v nedeľu odslúži omšu na havanskom Námestí revolúcie a pred tým, ako v utorok odcestuje na návštevu USA, zavíta aj do miest Holguín a Santiago. Očakáva sa, že počas pobytu na Kube pápež vyzve Spojené štáty na ukončenie obchodného embarga, ktoré v piatok prezident Obama zmiernil schválením ďalších zmien.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #pápež František #Kuba #Fidel Castro