Ukrajina chce stíhať šéfku vinárstva. Na stretnutí s Putinom otvorila vzácne víno

Ukrajinská prokuratúra pripravuje obvinenie šéfky krymského vinárskeho podniku za to, že nechala pri stretnutí ruského prezidenta Vladimira Putina s bývalým talianskym premiérom Silviom Berlusconim otvoriť fľašu vína starého 240 rokov.

20.09.2015 13:14
Putin, Berlusconi, ukrajina, massandra, víno,... Foto: ,
Podľa prokuratúry pili víno z pivníc Massandra, ktoré bolo do minuloročnej ruskej anexie Krymu majetkom ukrajinskej vlády.
debata (118)

Obaja politici sa minulý týždeň zišli na ukrajinskom Kryme, kde si okrem iného prezreli staré pamiatky. Podľa prokuratúry pili víno z pivníc Massandra, ktoré bolo do minuloročnej ruskej anexie Krymu majetkom ukrajinskej vlády. Podľa ruských médií požiadal Berlusconi, či by vyhlásené víno nemohol ochutnať. Nová šéfka podniku Janina Pavlenkovová neváhala nechať otvoriť vzácnu fľašu z roku 1775.

V ruskej televízii sa objavili zábery Berlusconiho prechádzajúceho sa okolo zaprášených fliaš v pivnici a Putina, ktorý počúval prednášku Pavlenkovovej. Podľa prokuratúry má víno, ktoré bolo ponúknuté, hodnotu 90 000 dolárov a proti Pavlenkovovej sa pripravuje obvinenie zo sprenevery.

Nazar Kolodnyckyj z úradu prokurátora povedal, že ide o jednu z piatich fliaš vína považovaných nielen za vzácnosť v rámci pivníc Massandra alebo Krymu, ale za dedičstvo Ukrajiny. Dve fľaše podobného vína boli v roku 2001 predané na aukcii v Londýne po 49 700 dolároch. „Tie peniaze boli štátnym príjmom a poslúžili k rozvoju vinárstva na Kryme,“ povedal Kolodnyckyj.

Dodal, že Pavlenkovová je na Ukrajine už hľadanou osobou za zradu, pretože v roku 2014 hlasovala za ruskú anexiu Krymu. K tejto „vlastizrade“ podľa neho teraz pribudla ďalšia. Pavlenkovová agentúre AP oznámila, že Putinovi a Berlusconimu ukázala vzácne vína, ale na to, či ich nechala, aby víno ochutnali, sa nevyjadrila.

V čase, keď vinárstvo Massandra spadalo pod ukrajinskú vládu, bolo na predaj vína z tohto podniku potrebné získať prezidentský dekrét. Použiť toto víno ako dar bez tohto súhlasu zákon považuje za krádež. Členovia krymskej prokuratúry sú teraz mimo Krym a právomoci na polostrove majú ruské úrady.

Putin si s Berlusconim udržal dobré vzťahy aj po roku 2011, keď taliansky politik z funkcie odišiel. Berlusconi schvaľuje kroky Ruska na východnej Ukrajine a Kyjev vo štvrtok vydal trojročný zákaz pre jeho vstup na ukrajinské územie.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Vladimir Putin #silvio berlusconi #Ukrajina #anexia Krymu