Nad Pražským hradom viali namiesto prezidentskej štandardy trenírky

Recesistická skupina Ztohoven zvesila v sobotu večer z Pražského hradu prezidentskú štandardu a vyvesila namiesto nej obrovské červené trenírky, informuje na svojej webovej stránke Český rozhlas (ČRo).

20.09.2015 13:31
debata (214)

Na strechu Nového kráľovského paláca sa aktéri dostali po lešení v prezlečení za kominárov. Polícia zadržala troch mužov a podozrieva ich z trestných činov krádeže a výtržníctva. Hrad akciu odsúdil.

„Príslušníci Útvaru na ochranu prezidenta republiky týchto mužov, ktorí už majú trestnú minulosť, odovzdali pražskej polícii, ktorá sa prípadom bude ďalej zaoberať a rozhodne aj o právnej kvalifikácii,“ informovala hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková.

Podľa hovorcu českého prezidenta Jiřího Ovčáčka už na Pražskom hrade visí správna vlajka. „Je to trestný čin. Dúfam, že tá vec nezostane bez trestu,“ povedal o akcii, ktorú skupina Ztohoven nakrútila a video umiestnila na svoje stránky.

„Je to zneuctenie štátneho symbolu Českej republiky, pretože vlajka prezidenta republiky, ako znie oficiálny názov, je symbolom Českej republiky. Je to zneuctenie hradu českých kráľov, československých a českých prezidentov,“ dodal podľa ČRo hovorca prezidenta Miloša Zemana.

214 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Pražský hrad