Financial Times: Nový návrh dohody EÚ o utečencoch nepočíta s kvótami

Povinné kvóty k prerozdeleniu migrantov v rámci Európskej únie možno nebudú. Podľa denníka Financial Times s nimi totiž nepočíta aktuálny návrh dohody pre utorňajšie rokovania ministrov vnútra členských krajín EÚ, na ktorom pracujú vyjednávači.

20.09.2015 21:35
slovinsko, utečenci, migranti, migračná kríza,... Foto: ,
V najnovšom návrhu nie sú podľa Financial Times spomenuté žiadne počty migrantov, ktoré by členské krajiny mali prijať z preťažených štátov.
debata (42)

Počet prijatých utečencov by si podľa tohto textu stanovovali jednotlivé štáty bez pevne stanovených počtov. V najnovšom návrhu nie sú podľa Financial Times spomenuté žiadne počty migrantov, ktoré by členské krajiny mali prijať z preťažených štátov. Návrh tak vychádza v ústrety Česku, Slovensku, Poľsku či pobaltským štátom, ktoré sa proti kvótam ostro stavali od začiatku.

Luxembursko sa ako predsednícka krajina únie pokúša za každú cenu čo najskôr sprostredkovať sprostredkovanie dohody, ktorá má byť kľúčom k riešeniu súčasnej zúfalej situácie. Hoci by kvóty mohli veľké západoeurópske krajiny na čele s Nemeckom presadiť pomocou väčšinového hlasovania, snaží sa o konsenzus, aby predišli možnej následnej negatívnej reakcii štátov z východu únie, napísal denník.

Ak však skutočne aktuálny návrh prejde, bude podľa Financial Times pre Európsku komisiu zložitejšie hľadať dlhodobé riešenie situácie okolo utečencov. Text, o ktorom píše list, totiž vyrieši prerozdelenie 120 000 utečencov pobytom v preťažených krajinách EÚ.

Pre očakávané ďalšie vlny sa budú musieť európske krajiny zhodnúť na ďalšom prerozdeľovaní, čo by kvóty vyriešili automaticky. Utorkové rokovanie ministrov vnútra EÚ, ktoré by malo otázku kvót riešiť, bude predchádzať mimoriadnemu summitu k migrácii, ktorý je zvolaný na stredu.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #summit EÚ #Financial Times #migračná kríza #povinné kvóty