Chorvátsko uzavrelo pre kamióny jediný fungujúci priechod so Srbskom

Chorvátsko v noci uzavrelo pre kamiónovú dopravu jediný fungujúci hraničný priechod so Srbskom. Belehrad tento krok okamžite odsúdil ako kontraproduktívny a neférový, uviedla chorvátska agentúra HINA.

21.09.2015 12:36
Chorvátsko, utečenci Foto: ,
Chorváti sa snažia zabrániť náporu migrantov do západnej Európy.
debata

Chorvátske ministerstvo vnútra vo štvrtok neskoro večer zatvorilo takmer všetky priechody na hraniciach so Srbskom v snahe obmedziť bezprecedentný nápor migrantov smerujúcich do západnej Európy.

Otvorený zostal len hlavný priechod Bajakovo-Batrovci na diaľnici medzi Záhrebom a Belehradom. V noci nadnes bola však aj táto cestná tepna dočasne uzatvorená pre kamiónovú dopravu, v dôsledku čoho vznikla na srbskej strane hraníc až desaťkilometrová kolóna vozidiel.

Srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič tento krok odsúdil a zdôraznil, že Chorvátsko by namiesto uzatvárania hraníc malo začať okamžite riešiť utečeneckú krízu v koordinácii so svojimi susedmi.

„Ak by Chorvátsko odmietlo dohodu, môžeme len dúfať, že Európa bude na to reagovať, pretože dochádza k porušovaniu medzinárodných dohovorov,“ vyhlásil šéf srbského rezortu vnútra. Od 15. septembra, keď Maďarsko uzatvorilo hranice so Srbskom, prišlo do Chorvátska z krajín Blízkeho východu, Afriky a Ázie už približne 27.000 migrantov, informovali dnes úrady v Záhrebe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko #utečenci #hranica