Maďarský parlament schválil nasadenie armády na ochranu hraníc

Maďarský parlament v pondelok prijal zákon, ktorý rozširuje právomoci polície a armády a umožňuje zapojenie vojsk do ochrany štátnych hraníc pred masovým prílevom migrantov. Informovali o tom tlačové agentúry. Na schválenie tohto opatrenia naliehavo vyzýval premiér Viktor Orbán.

21.09.2015 13:22 , aktualizované: 17:08
utečenci, Maďarsko Foto: ,
Počas víkendu zaznamenala maďarská polícia 18 757 prípadov prekročenia hranice, ktoré považuje za nelegálne.
debata (13)

Predseda vlády v prejave poukazoval na potrebu poslať vojakov na hranicu nielen so Srbskom, ale aj s Chorvátskom a so Slovinskom. Cez tieto krajiny totiž prúd utečencov obchádza žiletkový plot, ktorý Budapešť nechala postaviť na hraniciach so Srbskom.

Premiér znovu obhajoval rozhodný postup svojho kabinetu proti prívalu migrantov mieriacich z Blízkeho východu, Ázie a Afriky cez Balkán a Maďarsko do západnej Európy, predovšetkým do Nemecka a Rakúska. Maďarsko podľa neho bojuje na dvoch frontoch – chráni svoje hranice a zároveň musí bojovať aj proti „krátkozrakým európskym politikom“.

„Európa nielenže otvára svoje brány, ona utečencov priamo pozýva,“ preniesol Orbán vyčítavo zjavne na adresu najmä nemeckých politikov na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou. Orbán tiež označil za pokrytcov tých maďarských opozičných poslancov, ktorí sú proti nasadeniu armády, ale pritom sa nerozpakujú kritizovať vládu za neúčinnú kontrolu hraníc.

„Naše hranice sú ohrozené. Náš spôsob života je postavený na rešpektovaní práva. Maďarsko a celá Európa sú v ohrození,“ vyhlásil populistický predseda vlády.

Od piatku prišlo do Maďarska 19-tisíc utečencov

Takmer 19 000 migrantov prekročilo od piatku do nedele maďarské hranice. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom v pondelok informovala agentúra MTI. Cez Srbsko, odkiaľ v uplynulých mesiacoch do Maďarska prichádzalo najviac utečencov, prišlo len 950 osôb. Zvyšných takmer 18 000 prekročilo hranice schengenského priestoru z Chorvátska.

Počas víkendu zaznamenala maďarská polícia 18 757 prípadov prekročenia hranice, ktoré považuje za nelegálne. Ďalších viac ako 1 000 migrantov dorazilo do Maďarska ešte v noci na pondelok, a to predovšetkým po moste cez rieku Dráva pri chorvátsko-maďarskom hraničnom prechodu Terezino Polje-Barcs.

K hranici migrantov podľa maďarskej verejnoprávnej televízie doviezli chorvátske autobusy. Maďarská polícia utečencov následne odprevadila k vlaku s 15 vagónmi určenému na ceste z Barcs do Hegyeshalomu na rakúskej hranici.

Agentúra APA informovala, že od 3:00 do 6:30 SELČ prišlo z Hegyeshalomu do rakúskeho Nickelsdorfu 3 200 migrantov. Podľa policajného hovorcu Helmuta Marbana Rakúsko počíta s príchodom ešte „niekoľko tisíc ďalších utečencov“. Väčšina migrantov bude cez Rakúsko pokračovať pravdepodobne ďalej do Nemecka, napísala agentúra DPA.

Cez Chorvátsko začali migranti putujúci po balkánskej ceste do západnej Európy cestovať po tom, čo Budapešť dočasne uzavrela hraničný prechod so Srbskom Rözske-Horgoš. V nedeľu ho však opäť otvorila. Hladký prechod hranice aj naďalej komplikuje novo postavený plot.

Chorvátske úrady utečencov zo svojho územia odvážajú vlakmi a autobusmi k hranici a migranti sa tak do Maďarska dostávajú okľukou. V uplynulých niekoľkých dňoch ich týmto spôsobom do Maďarska dorazilo už 30 000. Niekoľko stoviek migrantov vpustili z Chorvátska na svoje územie aj slovinské úrady.

Chorvátsky minister vnútra Rajko Ostojic uviedol, že na stredajšom mimoriadnom summite Európskej únie vyzve Grécko, aby prestalo púšťať migrantov zo svojho územia ďalej do Európy. „Je absolútne neprijateľné, aby Grécko vyprázdňovalo svoje utečenecké tábory a posielalo ľudí smerom do Chorvátska cez Macedónsko a Srbsko,“ povedal minister pri návšteve nového prijímacieho strediska vo východochorvatskej obci Opatovac. V ňom môže nájsť dočasné útočisko až 4 000 utečencov.

Niekoľko stoviek migrantov vpustili z Chorvátska na svoje územie aj slovinské úrady. Podľa chorvátskych a srbských médií začalo Slovinsko na hraničnom priechode Obrežje-Bregana, ktorým prechádza diaľnica zo Záhrebu do Ľubľany, stavať „obranný“ plot.

Slovinský portál MMC uviedol, že sa jedná iba o mobilnú bezpečnostnú zábranu, navyše už na slovinskom území. Jej účel server nespresnil. Podľa portálu Slovenske novice polícia dôvod vztýčenia zábran neoznámila, informovala, že očakáva v nasledujúcich dňoch príchod až niekoľko tisíc ďalších utečencov. Zo zhruba 3 000 migrantov, ktorí sa zatiaľ dostali do Slovinska, ich podľa polície požiadalo v krajine o azyl len sedem.

Budapešť takisto varovala utečencov žijúcich v súčasnosti v táboroch na Blízkom východe, aby sa nepokúšali vstúpiť do Maďarska nelegálne, pretože sa jedná o trestný čin, za ktorý hrozí väzenie. Varovanie sa objavilo v celostránkovom inzeráte v jednom z najčítanejších libanonských denníkov An-Nahar.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Chorvátsko #utečenci #migračná kríza