Na hranici Ukrajiny s Krymom pokračuje blokáda nákladnej dopravy

Na hranici medzi Ukrajinou a Krymom pokračuje od nedele blokáda. Podľa ukrajinských zdrojov stojí na hraničných priechodoch 200 automobilov, ruská agentúra TASS tvrdí, že je ich 800.

21.09.2015 13:41
ukrajina, krym, blokáda, kamióny, Foto: ,
Podľa ukrajinských zdrojov stojí na hraničných priechodoch 200 automobilov, ruská agentúra TASS tvrdí, že je ich 800.
debata (406)

Ide o nákladné autá s potravinami a organizátori akciu označujú za potravinovú blokádu Krymu. Podľa Ruska ide o divadlo, pretože ukrajinský dovoz tvorí len päť percent potravín dovážaných na Krym. Blokáda začala v nedeľu na poludnie a týka sa len nákladných automobilov, osobné autá a chodci môžu cez prechody prejsť bez obmedzeni.

Akciu podporujú dvaja hlavní vodcovia krymských Tatárov Mustafa Džemilev a Refat Čubarov. Oboch aktivistov z Krymu už vlani vyhostili a nesmú z rozhodnutia ruskej justície na polostrov vstúpiť päť rokov. Čubarov podľa ukrajinskej agentúry UNIAN povedal, že nevylučuje, že po „potravinovej blokáde“ okupovaného Kryme budú krymskí Tatári požadovať prerušenie dodávok elektriny na Krym.

Šéf autonómnej vlády na Kryme Sergej Aksjonov celú akciu označil za divadlo a povedal, že ukrajinské produkty budú do štrnástich dní nahradené ruskými. „Až 90 percent tovaru na našom trhu je pôvodom z Ruska. Do dvoch týždňov nebude na pultoch žiadny tovar z Ukrajiny,“ povedal. Dopočul sa, že niekto obchádza vodičov a ponúka im, že ak zaplatia, dostanú sa cez hranicu bez čakania.

406 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #nákladné autá #blokáda #Krym #kríza na Ukrajine