V Rumunsku súdia premiéra Pontu, je obvinený z korupcie

Rumunský najvyšší súd začal v pondelok proces s predsedom vlády Victorom Pontom, ktorý čelí obvineniam z korupcie, falšovania listín, prania špinavých peňazí a z daňových únikov. Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

21.09.2015 15:51
rumunský premiér, Victor Ponta, Ponta, rumunsko Foto: ,
Ponta je prvým úradujúcim premiérom Rumunska obvineným z trestných činov.
debata (4)

Súd prípad otvoril diskusiou o zákonnosti obvinení vznesených proti Pontovi. Samotný premiér sa zatiaľ v súdnej miestnosti neukázal. Prokuratúra obvinila 43-ročného Pontu ešte v júli z trestných činov falšovania verejnej listiny, daňového úniku, konfliktu záujmov a prania špinavých peňazí, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 2007 a 2008, keď vykonával právnickú prax a súčasne pôsobil aj ako poslanec.

Úrady tiež rozhodli o dočasnom zmrazení jeho majetku. Politika však navzdory obvineniam žalobcov zatknúť nemôžu, keďže ho chráni politická imunita, ktorú sa mu poslanci parlamentu júnovým hlasovaním rozhodli nezrušiť.

Ponta je prvým úradujúcim premiérom Rumunska obvineným z trestných činov. Trvá na tom, že svoj mandát, ktorý zastáva od mája 2012, napriek problémom so zákonom dokončí. Obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o kauzu vykonštruovanú prokuratúrou.

Liviu Dragnea, súčasný líder vládnucej Pontovej Sociálnodemokra­tickej strany (PSD), uviedol, že strana premiéra aj naďalej podporuje. Očakáva sa, že opozičná Národná liberálna strana (PNL) ešte dnes podá návrh o vyslovení nedôvery Pontovej vláde, dodala AP.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #prokuratúra #súd #Rumunsko #Victor Ponta