Fínsko je pripravené obnoviť kontroly hraníc kvôli utečencom

Fínsko je pripravené obnoviť kontroly národných hraníc vzhľadom na stúpajúci prílev uchádzačov o azyl zo susedného Švédska, povedal v pondelok fínsky minister vnútra Petteri Orpo.

21.09.2015 18:31
debata (4)

Polícia už v sobotu začala náhodne kontrolovať hranice v meste Tornio na severe Fínska a od utorka spustí „posilnený dohľad nad cudzincami“, napríklad ich náhodné kontroly, v celej krajine, informoval minister. „Sme pripravení kedykoľvek obnoviť kontroly hraníc a už sme dosť výrazne sprísnili našu politiku,“ povedal telefonicky agentúre Reuters.

Do Fínska prišlo od začiatku roka asi 12 000 uchádzačov o azyl, prevažne z Iraku, zatiaľ čo vlani ich za celý rok bolo iba 3 600. V uplynulých dňoch vstúpilo do Fínska cez pozemný hraničný priechod Tornio neďaleko severného polárneho kruhu asi 500 utečencov, ktorí predtým absolvovali dlhú cestu cez Švédsko.

Fínsko súhlasilo, že prijme svoj dvojpercentný podiel zo 120 000 utečencov, ktoré chce Európska únia prerozdeliť do jednotlivých členských krajín a už sa nachádzajú na území únie. Je však proti povinným kvótam.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Fínsko #hraničné kontroly