Porošenko pripustil, že Ukrajina nie je pripravená na členstvo v NATO

Na prvú návštevu Ukrajiny po svojom minuloročnom vymenovaní generálnym tajomníkom NATO v pondelok prišiel do Ľvova Jens Stoltenberg. Hlavným bodom jeho dvojdňovej návštevy bude v utorok účasť na schôdzi ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), najvyššieho bezpečnostného orgánu krajiny.

21.09.2015 18:45
ukrajina, porošenko, stoltenberg, NATO, Foto: ,
Stoltenberg prišiel na svoju prvú návštevu Ukrajiny.
debata (89)

Kyjev si od jeho pobytu sľubuje posilnenie vzťahov s alianciou, v ktorej vidí oporu proti hrozbe zo strany Ruska. Ukrajinské vedenie, ktoré sa dostalo k moci prevratom vlani vo februári, svoj záujem o členstvo v NATO otvorene deklaruje.

Skoršia proruská vláda prezidenta Viktora Janukovyča udržiavala s alianciou styky, základom jej brannej doktríny bola však neutralita. Bruselské velenie NATO má záujem na rozšírení vzťahov s Kyjevom, plné členstvo Ukrajiny, niektoré krajiny na čele s Nemeckom to odmietajú.

Prezident Petro Porošernko po Stoltenbergovom prílete pripustil, že Ukrajina na vstup do aliancie nie je pripravená. „Je Ukrajina pripravená na členstvo v NATO? Odpoveď znie nie. A je aliancia pripravená na členstvo Ukrajiny? Odpoveď je rovnaká. Moja krajina sa napriek tomu musí pripravovať,“ konštatoval prezident.

Stoltenberg reagoval zdržanlivo. „Po skončení nevyhnutných reforiem sa Ukrajina rozhodne, či podá prihlášku k členstvu v NATO. My ju potom spoločne posúdime. Nevidím v tom žiadny problém,“ povedal šéf aliancie.

Stoltenberg po prílete do Ľvova na neďalekom vojenskom cvičisku Javoriv začal medzinárodné cvičenie Ukrajina 2015, zamerané na nácvik zásahu armády pri priemyselných haváriách. „Manévre majú prispieť k rýchlemu zásahu na pomoc ohrozeným ľuďom. Je to svojím rozsahom bezprecedentná akcia, do ktorej sa zapojí 1 100 záchranárov z 34 krajín,“ vyhlásil prezident Petro Porošenko, ktorého Stoltenberg sprevádzal.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Ukrajina #Petro Porošenko