Burkina Faso: Vodca prevratu sa ospravedlnil národu

Líder vojenského prevratu v Burkine Faso generál Gilbert Diendéré sa v pondelok ospravedlnil národu a povedal, že odovzdá moc do rúk prechodnej občianskej úradníckej vláde, informovala agentúra AP.

21.09.2015 21:31
debata

Diendéré to povedal iba niekoľko hodín po tom, ako armáda mobilizovala všetky sily a nasmerovala ich do hlavného mesta Ouagadougou. Generál tiež prisľúbil prepustenie dočasného premiéra, držaného od vypuknutia prevratu v domácom väzení.

Desiatky tankov sa pohli dnes smerom na hlavné mesto západoafrického štátu, od minulého týždňa zmietaného vojenským prevratom, za ktorým stoja sily lojálne vlani zosadenému prezidentovi Blaiseovi Compaorému, napísala agentúra DPA.

Armáda dospela k rozhodnutiu ukončiť prevrat prezidentských gárd a do hlavného mesta povolala všetky národné ozbrojené zložky. Svedkovia podľa agentúry DPA uviedli, že tanky sa do metropoly Ouagadougou sťahujú zo všetkých častí krajiny.

Veliteľstvo armády vydalo v tejto súvislosti komuniké vyzývajúce účastníkov prevratu, aby zložili zbrane a vzdali sa s tým, že prevzatie kontroly chcú uskutočniť bez krviprelievania a prisľúbili, že nikomu sa nič nestane. Armáda sa rozhodla „oslobodiť Burkinčanov“, oznámila rozhlasová stanica Omega FM.

Armáda konkrétne vyzvala účastníkov prevratu, aby odovzdali zbrane do kasární výmenou za bezpečnostné záruky. „Oni a ich rodiny budú uchránení,“ píše sa vo vyhlásení, z ktorého citovala stanica BBC.

Agentúra Reuters vzápätí zverejnila informácie od svedkov, podľa ktorých sa vojaci vydali z niekoľkých armádnych základní vo viacerých mestách. Jedna kolóna vojenských vozidiel sa nachádzala približne 100 kilometrov od hlavného mesta.

Junta za lídra Burkiny Faso vo štvrtok dosadila generála elitnej prezidentskej gardy Gilberta Diendérého, ktorý je blízky exprezidentovi Compaorému. Odvtedy prišlo počas nepokojov v Ouagadougou a ďalších mestách o život najmenej desať ľudí a ďalších viac ako 100 bolo podľa očitých svedkov zranených.

Michel Kafando, ktorý je bývalým veľvyslancom OSN, sa stal dočasným civilným vodcom Burkiny Faso po tom, ako jej dlhoročného prezidenta Blaisa Compaorého vlani v októbri zvrhlo všeľudové povstanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #prevrat #Burkina Faso