Podľa chorvátskej prezidentky spôsobila Merkelová v Európe chaos

Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová v pondelok večer v miestnej televízii tvrdo kritizovala nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za to, že svojou ústretovou politikou voči utečencom "nevedomky spôsobila chaos".

22.09.2015 10:31
Angela Merkelová Foto: ,
Podľa chorvátskej prezidentky Merkelová (na snímke) ústretovou politikou voči utečencom spôsobila chaos v Európe.
debata (103)

Teraz Merkelová ťahá za „záchrannú brzdu“ a hovorí, že Nemecko nemôže všetkých ekonomických imigrantov prijať, uviedla chorvátska prezidentka na stanici Nova TV. Situácia v Chorvátsku podľa nej nie je zďaleka taká bezpečná, ako by mohla byť. Prezidentka je znepokojená tým, že hranicu nekontrolovateľne prekročilo veľké množstvo ľudí, o ktorých sa „nevie, kto sú" a čo chcú.

Ľavicová vláda sa podľa Grabarovej Kitarovičovej, ktorá pochádza z opačnej časti politického spektra, na utečeneckú krízu nedokázala pripraviť a doteraz nemá v tomto smere žiadny plán. Kontrola hranice stále nefunguje a situácia v Chorvátsku sa zlepšila len vďaka tomu, že utečenci prešli ďalej do Maďarska, ktoré opäť otvorilo hranice. Záhreb sa musí pripraviť aj na možnosť, že hranice sa v nasledujúcich dňoch opäť uzavrú, povedala Grabarová Kitarovičová.

Zdôraznila, že nikto z vysokých chorvátskych predstaviteľov nehovoril o použití sily proti utečencom. Nasadenie armády je humanitárne, vojaci pomáhajú so stavbou stanových táborov a poskytovaním logistickej podpory, dodala Grabarová Kitarovičová s tým, že Chorvátsko zároveň „musí chrániť bezpečnosť občanov a suverenitu štátu“. „Keď sa hovorí o chorvátskej armáde, niektorí ministri hneď myslia na zbrane a zabíjanie, ale pre mňa chorvátska armáda znamená ľudskosť a patriotizmus,“ uviedla prezidentka.

Chorvátsko na stredajšom mimoriadnom summite Európskej únie k utečeneckej kríze bude podľa nej zdôrazňovať potrebu zabezpečenia turecko-gréckej hranice a nevyhnutnosť finančnej pomoci krajinám, do ktorých utečenci mieria najskôr, teda Turecku, Libanonu a Jordánsku.

Od piatku do nedele prekročilo maďarské hranice takmer 19 000 imigrantov, z toho 18 000 práve z Chorvátska. Cez Chorvátsko začali migranti putujúci po balkánskej ceste do západnej Európy cestovať po tom, čo Budapešť dočasne uzavrela hraničný prechod so Srbskom Rözske-Horgoš. V nedeľu ho však opäť otvorila. Chorvátsky minister vnútra Rajko Ostojic v pondelok uviedol, že na summite EÚ vyzve Grécko, aby prestalo púšťať imigrantov zo svojho územia ďalej do Európy.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Európa #Angela Merkelová #utečenci #chaos #prezidentka #migračná kríza