Do severnej Európy prišli minulý týždeň tisíce utečencov

Najmenej 12 400 utečencov prišlo v uplynulých 15 dňoch cez Nemecko do Dánska. Informovala o tom v utorok agentúra APA s odvolaním sa na dánsku políciu. O azyl v Dánsku však požiadal len asi jeden z desiatich, zvyšok pokračoval buď pešo, alebo autobusom či vlakom do Švédska, Nórska a Fínska. Väčšina z týchto migrantov zrejme skončila vo Fínsku.

22.09.2015 11:12 , aktualizované: 13:02
debata (12)

Podľa odhadov dánskeho Červeného kríža požiadalo v krajine minulý týždeň o azyl asi 600 ľudí. Presné čísla zatiaľ nie sú k dispozícii. Švédsky prisťahovalecký úrad odhaduje, že žiadostí o azyl bolo v minulom týždni 6 400. Fínska hlásilo za rovnaké obdobie 2 800 žiadostí, Nórsko 1 240.

Podľa odborníkov sa Fínsko nečakane stalo obľúbeným cieľom migrantov najmä preto, že hlavne Iračania tam majú väčšie šance získať azyl. Zatiaľ čo vláda v Helsinkách považuje bezpečnostnú situáciu v mnohých častiach Iraku za zlú, Švédsko to vidí naopak.

Skúsenosti s utečencami z niekoľkých európskych krajín v ostatnom čase navyše ukázali, že mnoho ich má vďaka internetu a smartfónom dostatok informácií o podmienkach azylového konania v jednotlivých európskych krajinách.

Do Rakúska prišlo v pondelok z Maďarska 10-tisíc migrantov

Takmer 10 000 utečencov dorazilo počas pondelka z Maďarska do Rakúska. Podľa agentúry APA to v utorok ráno oznámila rakúska polícia s tým, že v najbližších hodinách očakáva príchod ďalších asi 4 500 migrantov.

Približne 4 500 nových utečencov by sa malo na rakúske územie dostať cez hlavný hraničný prechod medzi Maďarskom a Rakúskom Hegyeshalom-Nickelsdorf. Hovorca rakúskej polície Helmut Marban povedal, že maďarské úrady dopravia utečencov k rakúskej hranici tromi vlakmi. Odtiaľ sa migranti vydajú pešo na rakúske územie.

Príjazd vlakov, z ktorých v každom by malo byť 1 500 utečencov, bol ohlásený na 10:00, 12:00 a 13:00 SELČ. Podľa koordinátora dopravy Klausa Jägera budú pre migrantov v Rakúsku pripravené tri zvláštne vlakové súpravy a 50 autobusov, ktoré ich budú presúvať ďalej k nemeckej hranici. Väčšina migrantov totiž chce cez Rakúsko pokračovať ďalej do Nemecka.

O osude migrantov pochádzajúcich prevažne z Blízkeho východu, ktorí v týchto dňoch húfne prúdia po ceste z Grécka cez Balkán a Maďarsko ďalej na západ, budú v utorok rokovať ministri vnútra Európskej únie. Pokúsia sa nájsť kompromis ohľadom prerozdelenia 120 000 žiadateľov o azyl medzi krajiny únie.

Hovorca rakúskej polície Marban povedal, že na hraničnom priechode Nickelsdorf panoval v utorok ráno relatívny pokoj. Väčšina utečencov, ktorí v pondelok vstúpili do Rakúska cez hraničný priechod Nickelsdorf už odcestovala smerom k Nemecku a na noc sa im poskytlo ubytovanie v núdzových prístreškoch.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #Nickelsdorf #migračná kríza