Sýrska armáda má k dispozícii nové ruské lietadlá

Sýrska armáda dostala v minulých dňoch od spojeneckého Ruska najmenej päť bojovných lietadiel, monitorovacie stroje a ďalšiu vojenskú pomoc pre boj proti radikálom. S odvolaním sa na sýrske vojenské zdroje o tom v utorok informovala agentúra AFP.

22.09.2015 12:47
debata (254)

Rusko v minulých dňoch zvýšilo svoju vojenskú aktivitu v Sýrii a presúva tam vojenskú techniku ​​s úmyslom pomôcť sýrskej armáde a tamojšiemu režimu. Britský minister obrany Michael Fallon vyhlásil, že ruské aktivity z minulých týždňov situáciu v Sýrii komplikujú. „Neprerokovali sme s Ruskom operácie proti Islamskému štátu v Sýrii,“ povedal Fallon. To, že Rusko do oblasti posiela lode a lietadlá podľa neho komplikuje už aj tak zložitú situáciu.

Sýrsky armádny zdroj tvrdí, že do Sýrie už dorazili aj monitorovacie lietadlá, ktoré umožnia lepšie zameranie cieľov. V pondelok rokoval v Moskve s prezidentom Vladimirom Putinom izraelský premiér Benjamin Netanjahu a dohodol s ním mechanizmus, ktorý má vylúčiť nedorozumenia medzi operujúcim letectvom Ruska a Izraela.

Konkrétne operácie sa budú dohadovať na úrovni náčelníkov generálnych štábov oboch krajín a prvá takáto schôdzka sa má konať za štrnásť dní. Budú sa preberať plánované aktivity letectva a námorníctva a tiež komunikačné kanály. Izrael do bojov v Sýrii nezasahuje, ale od roku 2013 bombardoval niekoľkokrát transporty, ktoré viezli zbrane libanonskému Hizballáhu. Izrael chce zabrániť vyzbrojovaniu tejto šiitskej organizácie, ktorá proti nemu bojuje.

Spojencom Damasku je okrem Moskvy aj Teherán. Námestník iránskeho ministra zahraničia Hosejna Amira Abdolláhjána vyhlásil, že Rusko a Irán chcú využiť svoj vplyv a pomôcť krízu v Sýrii ukončiť. Poprel správy, podľa ktorých v Sýrii pôsobia vojenskí poradcovia aj vojaci. Irán ich nemá ani v Jemene, kde bojujú šíitski povstalci proti vláde.

254 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenská technika #Sýria #lietadlá