Savčenková na súde obvinila Rusko z pokrytectva

V ruskom meste Doneck v utorok pokračoval proces s ukrajinskou pilotkou Naďou Savčenkovou, ktorá je súdená za podiel na smrti dvoch ruských novinárov Antona Vološina a Igora Korněljuka, zabitých pri útoku na východe Ukrajiny. Hrozí jej trest až 25 rokov. Savčenková počas pojednávania ostro napadla Rusko.

22.09.2015 16:43
Nadežda Savčenková, Ukrajina, väzenie, Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom väzení.
debata (93)

„Rusko koná dlhodobo pokrytecky a uplatňuje politiku dvojakého metra. Všetci v tejto sále vedia, že tu nejde o proces, ale o galimatiáš,“ povedala a zdôraznila, že dotknutí novinári zomreli „v boji“. Na súde sa objavila v klietke, oblečená v blúzke vyšívanej ukrajinským motívom.

Do súdnej siene ju priviedlo niekoľko desiatok kozákov vo vojenských uniformách, okolo súdnej budovy boli rozmiestnení členovia poriadkovej jednotky, na strechách susedných domov boli ostreľovači. Pred súdom sa zišlo niekoľko ruských ultranacionalistov s heslami proti Savčenkovej. Jeden z nich povedal, že dúfa, že ju pošlú do Magadanu. Tam, na Ďalekom východe, boli za sovietskej éry gulagy.

Savčenková je obžalovaná z vraždy, pokusu o vraždu a z nezákonného prekročenia ruských hraníc. Ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu bojujúceho na strane vládnych síl mala na Donbase úmyselne naviesť paľbu ukrajinských mínometov na skupinu neozbrojených civilistov a novinárov. Tí sa práve nachádzali na kontrolnom stanovišti separatistov.

Pred súdom sa Savčenková označila za nevinnú a vyhlásila, že proces je vymyslený od začiatku do konca. „Nevedela som, kde sú novinári, nepoznala som ich. Nikdy som po ľuďoch bez zbrane nestrieľala, mínometnú paľbu som nikdy nenaviedla. Som vojak, nie vrah,“ povedala súdu. Požiadala o výsluch s pomocou detektora lži.

Proces sa začal 30. júla, bol odročený, pretože obhajoba žiadala jeho preloženie do Moskvy. Neuspela, takže tridsaťštyriročná pilotka je súdená v Donecku v Rostovskej oblasti pri hranici s Ukrajinou. Zahraniční novinári sa tam dostanú jedine s povolením ruskej tajnej služby.

Obhajoba označila proces za vykonštruovaný a za divadlo. V prvom rade v sále sedela sestra obžalovanej, tiež oblečená v tradičnom ukrajinskom odeve. Novinári do sály nesmeli a pojednávanie sledovali z obrazovky v inej miestnosti.

Obhajcovia Savčenkovej podľa agentúry AFP neskrývali pesimizmus. „Naďa Savčenková môže čakať rozsudok v akejkoľvek výške,“ povedal jeden z nich Mark Fejgin. Obhajcovia sú pripravení využiť akékoľvek šancu, aj keby to bolo oslobodenie na základe toho, že je Savčenková známou osobou. Za jej oslobodenie sa prihovoril Brusel aj Washington.

Žena tvrdí, že bola zajatá na Ukrajine proruskými separatistami, ktorí ju odovzdali Rusku. Zatkli ju vlani v lete a stihla odvtedy protestovať hladovkou, byť zvolenou za poslankyňu a napísať knihu.

Kyjev dúfa, že sa Savčenkovú podarí spolu s väzneným ukrajinským režisérom Olegom Sencovom vymeniť za dvoch príslušníkov ruskej armády väznených na Ukrajine. Ruskí právnici podobné riešenie nevylučujú, dôjsť k nemu podľa nich môže až po tom, čo v procesoch so Savčenkovou a Sencovom padne verdikt.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #Nadežda Savčenková