Obama a Merkelová: Európske štáty si musia spravodlivo rozdeliť utečencov

Americký prezident Barack Obama v utorok telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o riešení súčasnej utečeneckej krízy v Európe.

23.09.2015 07:22
Merkelová, Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová na archívnej snímke.
debata (77)
„Obaja lídri sa zhodli na potrebe celoeurópskeho riešenia, v rámci ktorého všetky členské štáty EÚ akceptujú svoj spravodlivý podiel utečencov,“ uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu, ktoré citovala agentúra Reuters.

Obama a Merkelová počas telefonátu diskutovali aj o tom, ako riešiť prvotné príčiny súčasného náporu migrantov z vojnou zmietanej Sýrie. Zdôraznili pritom nutnosť politickej transformácie, ktorá by vytvorila bázu pre zjednotenie obyvateľov Sýrie a ukončenie konfliktu.

Ministri vnútra EÚ v utorok aj napriek odmietavým postojom niektorých členských štátov prijali zásadné rozhodnutie o premiestnení 120 000 utečencov z Talianska, Grécka a ďalších krajín EÚ, ktoré sú alebo môžu byť priamo dotknuté utečeneckou krízou. Plán prerozdelenia azylantov bol schválený väčšinou národných delegácií, proti hlasovali Česká republika, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Fínsko sa zdržalo hlasovania.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Angela Merkelová #utečenci #kvóty pre cudzincov