Putinov sýrsky gambit vyvoláva obavy nielen v USA

USA a Rusko začínajú pracovať na spoločnom pláne riešenia sýrskej krízy a boja proti islamským radikálom, cituje agentúra TASS Sergeja Rogova, politológa z Ruskej akadémie vied. Nejde však o spojenie síl v rámci Moskvou navrhovanej protiteroristickej koalície.

23.09.2015 09:00
Netanjahu, Putin Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) sa osobne prišiel do Moskvy pozhovárať s prezidentom Vladimirom Putinom o garanciách v súvislosti s ruskými plánmi hlavne v Sýrii.
debata (125)
,,Chcú predísť neúmyselnému zabitiu poradcov a vojenských odborníkov. Pentagón začal pre možné spoločné akcie USA a Ruska v Sýrii používať nové slovo deconflictization – odstraňovanie konfliktu. Ide o termín, ktorý predpokladá, že obe strany sa budú informovať o svojich operáciách a plánoch v Sýrii," povedal Rogov. Zároveň pripustil, že Washington síce neustúpil od požiadavky poslať do politického dôchodku sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ale zatiaľ to v súčasnosti už nepovažujú za prvoradý problém.

Konštatovanie Rogova za sebou skrýva obavy nielen USA v súvislosti so sýrskym gambitom ruského prezidenta Vladimira Putina. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dokonca osobne pricestoval do Moskvy, aby s ruským lídrom rokoval o bezpečnostných garanciách pre jeho krajinu v prípade, že to „vypukne“. Čaká sa už len na Putinov prejav koncom septembra na pôde VZ OSN v New Yorku. Už teraz sa viacerí pozorovatelia zhodujú na témach, ktoré by mohli byť jeho obsahom.

„Možno očakávať, že podstata Putinových návrhov bude spočívať v snahe dosiahnuť zastavenie vojny s Asadom, uznanie Ruska ako dôležitého hráča a získať súhlas s regionálnou hegemóniou Ruska, Iránu a Hizballáhu. Len v takom prípade je Moskva ochotná postaviť sa na čelo boja proti Islamskému štátu,“ má „jasno“ americký politológ Charles Krauthammer. V rozhovore pre noviny The National Post zároveň pripomenul, že „osobitným bonusom v Putinovom politickom gambite je nevyslovený chytrý ťah s riešením utečeneckej krízy v Európe“.

„Washington je v slepej uličke. Rozumná stratégia Putina zamiešala americké karty,“ tvrdí Krauthammer. A obavy majú aj v Kyjeve. Konkrétne z toho, že tému Ukrajiny, Krymu, Donbasu vymenia Američania práve za riešenie sýrskeho problému.

Dať na správnu mieru množiace sa špekulácie okolo prejavu Putina v New Yorku sa pokúsil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov citovaný aj agentúrou Interfax.

„Putin oznámi naše principiálne stanoviská týkajúce sa hlavných problémov súčasného sveta,“ vyhlásil diplomaticky minister. Za jeden z konkrétnych problémov považuje Moskva podľa Lavrova zdržanlivosť Západu k uvaľovaniu nielen protiruských sankcií.

„Ak sa našim západným partnerom niečo nedarí podľa ich predstáv, siahajú po sankciách,“ pripomenul Lavrov. Podľa neho ďalšou témou Putinovho prejavu na pôde VZ OSN bude problém „roztrieštenosti svetového hospodárskeho priestoru“.

„Svetová obchodná organizácia dnes tlačí na rokovania o zabezpečení univerzálneho prístupu k novým oblastiam ekonomických a technologických kontaktov medzi štátmi,“ naznačil Lavrov aj iný ako sýrsky problém v prejave ruského lídra. Napriek tomu podľa väčšiny pozorovateľov bude téma vojna v Sýrii dominovať.

„Washington, aspoň zatiaľ, nebude pozitívne reagovať na Rusmi ponúkanú spoluprácu v rámci spoločnej koalície. Ešte prejde nejaký čas a možno to budú Európania, ktorí prídu s iniciatívou,“ domnieva sa ruský politológ Georgij Bovt. Podľa neho ich k tomu tlačí rastúca vlna utečencov a poznanie, že zastaviť ju možno iba riešením problému v samotnej Sýrii a Iraku.

„V takom prípade, a Európa nebude mať iné východisko, budú Európania musieť prísť s novou iniciatívou týkajúcou sa vytvorenia protiteroristickej koalície,“ domnieva sa Bovt. Zatiaľ však, ako tvrdí Charles Krauthammer, sa prezident Barack Obama a jeho najbližšie okolie „opäť, tak ako už neraz, čudujú, pretože nemôžu pochopiť tvrdého chlapíka z Kremľa, aj keď jeho ciele sú jasné“.

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #sýrsky konflikt