Merkelová v podstate vyzvala utečencov na presun do Nemecka, kritizuje Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer dôrazne kritizoval kancelárku Angelu Merkelovú za postup v utečenecké kríze. Podľa neho svojimi výrokmi v podstate vyzvala utečencov, aby sa z Maďarska presunuli do Nemecka.

23.09.2015 10:32
Seehofer, Merkelová Foto: ,
Bavorský premiér Horst Seehofer a nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (23)

Seehofer tiež uviedol, že v Európskej únii, ale ani v Nemecku nefunguje spravodlivé rozdeľovanie utečencov a že je Bavorsko prílivom prisťahovalcov preťažené.

Podľa Seehofera urobila Merkelová zásadnú chybu, keď dala najavo, že utečenci zo Sýrie majú v Nemecku veľkú šancu získať azyl, hoci hranice EÚ prekročili v inom štáte. „Nemecko tak zastavilo platnosť (európskych azylových) pravidiel,“ povedal podľa agentúry DPA Seehofer na zjazde svojej vládnej Kresťanskosociálnej únie (CSU).

Väčšina utečencov, ktorí do Nemecka prichádzajú, prekračuje hranice krajiny práve v Bavorsku a ich rozdeľovanie medzi ostatné spolkové krajiny ide pomaly. Seehofer vyhlásil, že najväčšia spolková krajina tento stav nemôže ďalej znášať. „Nie je možné rozdeliť prácu tak, že jedni budú hovoriť o morálke a ľudskosti a druhí budú zodpovední za všetku prácu a zabezpečenie prostriedkov,“ povedal zjavne na adresu Angely Merkelovej, ktorá vedie sesterskú stranu CDU.

Seehofer tiež obvinil nemeckých celoštátnych politikov, že sa v súvislosti s vysídlencami snažia zapáčiť ľuďom, bez toho, aby odvádzali skutočnú prácu. Z Berlína podľa neho zaznievajú iba „hrejivé slová“ a vysokopostavení politici si chodia prezerať zariadenia pre utečencov a fotia sa s nimi, hoci takéto stretnutia nemajú reálny prínos.

Bavorský premiér vyzval k solidarite v Európskej únii pri rozdeľovaní utečencov, rovnaká solidarita ale podľa neho musí byť aj medzi nemeckými spolkovými krajinami. „V súčasnosti odvádzame väčšinu práce za celú Európu. To sa musí zmeniť,“ vyhlásil.

Hosťom rokovaní CSU bude v stredu dopoludnia aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý v uplynulých týždňoch ostro vystupoval proti prijímaniu utečencov. Jeho účasť vyvolala kritiku nemeckých opozičných Zelených a Ľavice, nesúhlasne sa k nej vyjadrila aj vládne sociálna demokracia (SPD). Seehofer však pozvanie Orbána obhajuje, podľa neho nemožno hovoriť o riešení utečeneckej krízy v EÚ a vynechať pritom Maďarsko, kam mieria tisíce utečencov po takzvanej balkánskej ceste.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #seehofer #Angela Merkelová #utečenci #kvóty pre cudzincov