Ohlasy z médií k schváleniu kvót: O dohode tu nemôže byť reč

Podľa nemeckých médií je prekvapivé, že európski ministri vnútra schválili kvóty na rozdelenie utečencov aj napriek odporu štyroch krajín, vrátane Česka a Slovenska, a nesnažili sa o konsenzus.

23.09.2015 13:33
debata (36)

Podľa denníkov sa tým zvýši napätie pred dnešným summitom Európskej únie. Médiá si tiež všímajú výrok slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý kvóty označil za diktát a odmietol rozhodnutie ministrov vnútra prijať.

"Napriek všetkým očakávaniam predsa len ministri vnútra EÚ rozhodli o rozdeľovaní žiadateľov o azyl. Bola to však vynútená dohoda, pretože štyri štáty východnej a strednej Európy sa postavili proti nej. Ministri tak prijali rozhodnutia len kvalifikovanou väčšinou a nie na základe konsenzu všetkých krajín, ako je obvyklé, "napísal najčítanejší nemecký denník Bild.

Bayerischer Rundfunk: Víťazstvo alebo porážka únie?

Tiež rozhlasová stanica Bayerischer Rundfunk označuje za nezvyklé, že ministri vnútra „pretlačili rozhodnutie“ aj napriek odporu štyroch krajín. „Teraz ešte len poriadne začne debata o rozdeľovaní utečencov aj o tom, či sú závery zo včerajšieho (utorkového) stretnutia skutočne víťazstvo, alebo skôr tvrdou porážkou pre EÚ. O dohode tu totiž nemôže byť reč,“ uviedla stanica.

„Rozhodnutie ministrov vnútra z predchádzajúceho dňa môže zapôsobiť ako rozbuška na summite EÚ,“ varoval denník Rheinische Post.

Nemecké médiá si tiež hojne všímajú vyjadrenia Fica o tom, že utorňajšie rozhodnutie z Bruselu je diktát silnejších európskych krajín. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung cituje českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý rozhodnutie o rozdeľovanie žiadateľov o azyl označil za chybu a vyjadril nádej, že summit EÚ toto rozhodnutie revokuje.

De Standaard: Rozorvanosť únie neveští nič dobré

Utorkové rozhodnutie ministrov vnútra členských krajín EÚ, ktorí aj napriek odporu štvorici štátov schválili prerozdeľovanie utečencov na základe kvót, nie je optimálny. Uviedol to dnes dánsky denník Berlingske Tidende. Belgický denník De Standaard považuje za pozitívne, že dnešný summit EÚ sa nebude už rozdeľovaním 120 000 žiadateľov o azyl zaoberať. Rozorvanosť únie však podľa neho neveští nič dobré.

Fínska tlač pripomína, že Helsinki sa v utorok zdržali hlasovania, pretože rezolútne trvajú na potrebe dobrovoľného prijímanie utečencov. Fínsko je však pripravené stanovený počet migrantov prijať.

Berlingske Tidende: To sa nikdy predtým nestalo

Proti prijatiu kvót na rozdelenie utečencov sa v utorok postavila Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. „Určite nie je optimálne riešenie nútiť štyri členské krajiny prijať utečencov na základe nariadenia o kvótach, ako k tomu došlo na schôdzke ministrov vnútra a spravodlivosti v utorok večer. To sa nikdy predtým nestalo a skúste predstaviť, ako to bude vyzerať, až sa budú utečenci rozdeľovať do krajín, ktoré ich nechcú prijať a kde pravdepodobne ani oni sami nechcú skončiť, "napísal dánsky denník Berlingske Tidende. "Hoci je možné … použiť na presadenie návrhu kvalifikovanú väčšinu, len veľmi málo ľudí si myslelo, že veľké krajiny tak urobia v otázke, ktorá je taká dôležitá pre národné sebaurčenie,“ do­dal.

Fínsky denník Hufvudstadsbladet pripomenul, že Fínsko sa v utorok zdržalo hlasovania preto, že podľa neho musí byť prijímaní utečencov dobrovoľné. Helsinki už skôr uviedli, že sú pripravené prijať 2 400 utečencov, ako stanovila Európska komisia. „Fínsky vládny program zdôrazňuje, že rozdeľovanie utečencov musí byť na základe dobrovoľnosti. Preto sa minister vnútra Petteri Orpo zdržal hlasovania,“ napísal denník Hufvudstadsbladet, ktorý vychádza vo švédčine.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #kvóty #konsenzus #kvalifikovaná väčšina