Tusk: Summit musí v prvom rade riešiť otázku ochrany hraníc EÚ

Najdôležitejšou otázkou pre večerný mimoriadny summit Európskej únie k migračnej kríze je spôsob, ako znovu získať kontrolu nad vonkajšími hranicami únie. Pri príchode to novinárom povedal Donald Tusk, ktorý rokovaniam prezidentov a premiérov dvadsaťosmičky predsedá.

23.09.2015 16:35
Donald Tusk Foto: ,
Donald Tusk odpovedá na otázky novinárov po príchode na summit EÚ v Bruseli.
debata (33)
Podľa neho bez riešenia tejto otázky vôbec nemá zmysel diskutovať o spoločnej európskej migračnej politike. V stávke je podľa Tuska budúcnosť schengenského priestoru.

Tusk, ktorý v minulých dňoch navštívil krajiny Blízkeho východu, v stredu poznamenal, že konflikt v Sýrii a v Iraku tak skoro neskončí. Pripomenul, že vo vnútri Sýrie je v pohybe osem miliónov ľudí a do okolitých štátov ušli ďalšie približne štyri milióny. „Znamená to, že dnes hovoríme o miliónoch možných utečencov, snažiacich sa dostať do Európy,“ varoval Tusk.

Tiež to podľa neho ale znamená, že krajiny ako Turecko či Jordánsko čakajú od Európy samy pomoc so zvládaním vlastnej migračnej krízy, skôr než aby uvažovali, ako môžu pomôcť EÚ. Tiež to podľa Tuska bude témou rokovania.

Je pravdepodobné, že do Európy bude v budúcnosti prúdiť viac utečencov, „zvlášť, keď cítia, že sú do Európy pozvaní“, uviedol Tusk v zjavnej narážke na viaceré nemecké vyjadrenia z posledných týždňov. Diskutovať podľa neho teraz treba o okamžitej pomoci migráciou zasiahnutým hraničným krajinám dvadsaťosmičky, o posilnení príslušných európskych agentúr a o posilnení ochrany vonkajších hraníc únie prostredníctvom týchto agentúr. Zmienil sa tiež o potrebe väčšej európskej podpory programov OSN. Konkrétne návrhy v tomto smere v stredu popoludní predstavila Európska komisia ako svoje priority v tejto problematike pre najbližších šesť mesiacov.

„Tieto opatrenia krízu neukončia, to je mi jasné, ale sú to nutné kroky správnym smerom,“ povedal Tusk. Lídri EÚ musia podľa neho v stredu konečne pripraviť konkrétny plán, ktorý nahradí doterajšie hádky, vzájomné obviňovanie a chaos. Rozhodnutie musí byť spoločným rozhodnutím všetkých krajín EÚ, dodal Tusk.

Na novinársku otázku, ako vníma utorkové uznesenie ministrov vnútra členských krajín EÚ o rozdeľovaní 120 000 žiadateľov o azyl, pri ktorého schvaľovaní boli štyri štáty prehlasované, Tusk iba stručne odvetil, že „to je rozhodne lepšie ako nič“.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #utečenci #summit