V Holandsku bujnie islamský radikalizmus, varujú tajné služby

Holandské tajné služby vydali varovanie pred rozbujneným podhubím islamu, ktoré môže v Holandsku viesť až k násilnému islamskému extrémizmu. Úrady upozorňujú najmä na zvýšený vplyv salafizmu, fundamentálneho islamského hnutia, ktoré je živnou pôdou „pre radikalizáciu“.

23.09.2015 21:17
Islamský štát Foto: ,
Podobne ako z iných západoeurópskych krajín odišli aj z Holandska desiatky jeho občanov bojovať pod vlajkou Islamského štátu, viacerí z nich sa už vrátili späť.
debata (81)

Tajné služby vo svojej správe uvádzajú, že „aj keď je jasné, že nie všetci salafisti sú nebezpeční“, veľké znepokojenie vyvoláva to, že niektorí z nich propagujú jednoznačne konfrontačné, netoleranttné a protidemokratické princípy.

Aktuálne napätie na Blízkom východe „vytvorilo atmosféru, v ktorej má salafistické posolstvo väčší ohlas“, pričom šírenie týchto myšlienok uľahčujú internetové sociálne siete a „nezávislí kazatelia, ktorí sa aktívne snažia o to, aby vzbudili pozornosť“.

Úrady zároveň priznávajú, že nie sú schopné určiť presný počet ľudí, ktorí v Holandsku praktizujú salafizmus, radikálnu verziu sunnitského islamu, ktorá žiada návrat k pôvodnému islamu.

Podobne ako z iných západoeurópskych krajín odišli aj z Holandska desiatky jeho občanov bojovať pod vlajkou Islamského štátu, ktorý ovádol značné územie v Sýrii a Iraku, alebo s inými radikálnymi islamistickými organizáciami. Odhaduje sa, že bojovať na Blízky východ odišlo z Holandska asi dvesto ľudí. Vyše 30 z nich prišlo o život a 35 sa ich vrátilo do Holandska.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Holandsko #salafizmus