Pápež mieri za americkými poslancami. Žiadna selfie, varuje Kongres

Prejav pred poslancami amerického Kongresu bude vo štvrtok hlavným bodom pobytu pápeža Františka v Spojených štátoch.

24.09.2015 08:05
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (9)

Prvý pápež z amerického kontinentu sa stane aj prvou hlavou rímskokatolíckej cirkvi, ktorá k americkým kongresmanom prehovorí. Očakáva sa, že bude hovoriť o ochrane klímy, trvalo udržateľnom rozvoji, starostlivosti o chudobných a o probléme prisťahovalectva.

Pápežova návšteva v americkom parlamente má veľký význam pre poslancov katolíckeho vyznania, ku ktorému sa hlási šéf Snemovne reprezentantov John Boehner alebo vodkyňa demokratickej menšiny Nancy Pelosiová. Katolíkom je aj viceprezident Joe Biden.

Poslanci ale musia byť maximálne zdržanliví. Vedenie oboch komôr Kongresu im rozoslalo špeciálny rukoväť s pokynmi, ako sa v pápežovej prítomnosti správať. „Žiadne potriasanie rúk, žiadna selfie, žiadna konverzácia,“ stojí podľa agentúry AP v manuáli. Poslanci sa ani nesmú zdraviť s členmi Františkovho amerického sprievodu, nehovoriac o samotnom pápežovi.

Na prísnych protokolárnych reguliach nič nemení fakt, že pápež oficiálne nenavštívi Kongres ako hlava rímskokatolíckej cirkvi, ale ako hlava vatikánskeho štátu. V tomto zmysle nie je prvým náboženským vodcom, ktorý v parlamente prehovorí – v roku 1991 ním bola britská kráľovná Alžbeta II., ktorá je formálne hlavou Anglikánskej cirkvi.

Prejav v Kapitole, ktorý začne o 16:00 SELČ, bude na veľkej obrazovke pred budovou Kongresu sledovať 50 000 šťastlivcov s pozvánkami. V závere svojho pobytu vo Washingtone potom František navštívi miestne centrum pre bezdomovcov a neskôr odcestuje do New Yorku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Kongres USA