Merkelová: Utečeneckú krízu treba riešiť s USA a Ruskom

Krajiny Európskej únie na stredajšom summite priznali, že utečenecká kríza má celoeurópsku dimenziu. Na riešení problémov je ale potrebné spolupracovať aj so Spojenými štátmi, s Ruskom a so štátmi Blízkeho východu. V Spolkovom sneme to vo štvrtok povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

24.09.2015 11:59
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (50)

Vyzvala tiež na zabezpečenie minimálnych európskych štandardov pre starostlivosť o utečencov a pre priebeh azylového konania.

„Všetci účastníci schôdzky v Bruseli uznali, že utečenecká kríza má celoeurópsku dimenziu. Všetci potvrdili, že majú vôľu spoločne pracovať na uskutočniteľných riešeniach,“ povedala Merkelová. Podľa nej je potrebné tento signál európskej jednoty využiť pre rýchle riešenie čiastkových otázok spojených s príchodom utečencov.

Dlhodobé riešenie je však podľa nej možné jedine v prípade, že sa podarí zlepšiť podmienky v krajinách, odkiaľ utečenci prichádzajú, predovšetkým v Sýrii. „Boj s príčinami úteku pre nás bude ešte veľmi náročný. Úspešný môže byť len v spolupráci s našim transatlantickým partnerom Spojenými štátmi, ale aj s Ruskom a krajinami Blízkeho a Stredného východu. Len si spomeňme na hroznú situáciu v Sýrii,“ povedala kancelárka.

Merkelová sa tiež vrátila k utorkovej dohode európskych ministrov vnútra o rozdelení 120 000 utečencov na základe kvót. Podľa nej to je len prvý krok, po ktorom musia nasledovať ďalšie. „Som hlboko presvedčená, že Európa potrebuje dlhodobý mechanizmus na spravodlivé rozdeľovanie utečencov medzi členské štáty. Spolková vláda podporuje návrhy európskej komisie v tejto veci,“ povedala.

Merkelová sa tiež v prejave pred poslancami prihlásila k solidarite a k obhajobe ľudských práv, ktoré označila za základné hodnoty EÚ. „Európska únia je spoločenstvo hodnôt, spoločenstvo práva a zodpovednosti a musí v praxi ukázať, že tieto nároky tiež splní. K tomu patrí, že musia byť dodržiavané minimálne štandardy pre ubytovanie utečencov a zaistenie ich potrieb a pre priebeh azylového konania,“ povedala kancelárka.

„Teraz sme v situácii, keď tieto minimálne normy všade dodržiavané nie sú,“ uviedla Merkelová. Neupresnila však, aké krajiny podľa nej štandardy nenapĺňajú.

Nemecká kancelárka tiež vyzvala k rýchlejšiemu priebehu azylového konania. „Aby sme mohli skutočne pomôcť tým, ktorí do Európy utiekli pred vojnou a prenasledovaním, je nutné výrazne zrýchliť azylové konanie,“ povedala Merkelová. „A najmä v tých prípadoch, keď k nám ľudia neprišli kvôli vojne a prenasledovaniu, musíme oveľa rýchlejšie rozhodnúť a dôsledne presadzovať následný návrat týchto ľudí (do ich krajiny pôvodu),“ uviedla.

Kancelárka tiež zdôraznila, že integrácia prisťahovalcov do spoločnosti je rovnako dôležitá ako opatrenia na ochranu hraníc alebo ako zabezpečenie okamžitej pomoci utečencom. „Očakávame od týchto ľudí, že budú rešpektovať pravidlá a hodnoty, ktoré obsahuje naša ústava, a že sa na tomto základe integrujú do spoločnosti. V prvom rade od nich očakávame ochotu naučiť sa po nemecky,“ povedala. „To, ako sa vyrovnáme so súčasnou krízou, na dlhú dobu ovplyvní náš kontinent. Chcem, aby Európa v tejto spoločenskej, ekonomickej, kultúrnej a morálnej skúške obstála,“ povedala Merkelová. „Kto iný ako my by mohol túto výzvu zvládnuť,“ zdôraznila.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #utečenecká kríza