Le Parisien: Hollande naznačil, že nie každá krajina musí zotrvať v EÚ

Málokedy sa lídri EÚ zišli a zase rozišli takí rozdelení, pričom zriedkakedy bola potreba dosiahnuť spoločnú pozíciu na riešenie nejakej krízy taká veľká, uviedol na svojom portáli britský denník The Guardian k stredajšiemu únijnému summitu. Jeho výsledky boli podľa neho nepresvedčivé a rovnaké otázky budú dominovať aj summitu o tri týždne.

24.09.2015 12:15
Francois Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande pred stredajším summitom EÚ.
debata (247)

Šéfovia štátov a vlád sa zišli v Bruseli v snahe pochovať vzájomné hašterenie okolo doteraz najväčšej prisťahovaleckej krízy EÚ, ale nedosiahli spoločnú pozíciu. Podľa denníka sa tiež z rokovania summitu dá usudzovať, že lídri teraz nie sú schopní vyriešiť túto mimoriadnu situáciu.

Volanie po tom, aby európske sily prevzali kontrolu na gréckych hraniciach, odkiaľ prichádza najviac utečencov do EÚ z Blízkeho východu, vyznelo naprázdno, usudzuje The Guardian.

Kancelárka Angela Merkelová povedala, že vyriešiť problémy na vonkajšej hranici EÚ nemožno bez Turecka. Moslimské Turecko ale žiada za spoluprácu veľa, napríklad aj zrušenie víz pre cesty Turkov do EÚ. Avšak mnohí Európania by to podľa denníka mohli zamietnuť, zvlášť východoeurópske vlády, ktoré sa uchyľujú k protimoslimskej rétorike.

Šéf Európskej rady Donald Tusk, ktorý summitu predsedal, podľa The Guardian nepriamo, ale verejne kritizoval Merkelovú a šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera vyhlásením, že v otázke migrácie nemožno pokračovať v politike „otvorených dverí a okien“. Najmä keď hlavný príliv migrantov podľa neho Európu ešte len čaká.

Česi, Slováci, Maďari a Rumuni sú hlboko rozhorčení, že ich prehlasovali v jednej z najvýznamnejších, „najtoxickejších“ otázok v národných politikách v Európe, uviedol The Guardian. Imigrácia môže vytvárať či rozbíjať vlády a pravdepodobne prispeje k zmene vlády v Poľsku v tamojších októbrových voľbách. Varšava sa odklonila od svojich stredoeurópskych spojencov a hlasovala v utorok s väčšinou za prerozdelenie 120 000 utečencov z Talianska a Grécka. Predpokladaná nová premiérka Beata Szydlová to však odsúdila a sľúbila, že postoj Poľska zmení, ak bude v čele vlády.

„Čelíme brutálnej realite,“ povedal britskému denníku ohľadom nejednotnosti vo vnútri EÚ okolo imigračnej krízy istý vysoký únijný diplomat. Aj Merkelová vraj pripustila, že „podmienky na vyčerpávajúce riešenie ešte nie sú“.

Na nezhody upozorňujú ďalšie britské i francúzske denníky. Podľa francúzskeho Le Parisien prezident François Hollande na adresu krajín odmietajúcich prisťahovalcov v Bruseli povedal, že „tie, ktoré nezdieľajú hodnoty a princípy (Európy), si musia položiť otázku o svojej prítomnosti v EÚ“. V rozhovore pre rádio Europe už v utorok zdôraznil, že byť členom únie neznamená len dávať, ale aj prispievať a vyjadrovať solidaritu.

247 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #summit EÚ