Rakúsko vrátilo späť do vstupných krajín EÚ vyše 5 000 migrantov

Viac ako 5 000 migrantov vrátilo Rakúsko do tých krajín Európskej únie, cez ktoré sa dostali na jeho územie. Uviedla to rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

24.09.2015 15:22
debata (29)

„Pokiaľ sa dobre pamätám, z Rakúska sme poslali späť 5 000–5 500 ľudí, okrem iného predovšetkým do Bulharska a Rumunska,“ povedala politička, ktorú citovala agentúra Reuters, na schôdzke bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) v Bad Staffelsteine.

„Funkčný azylový systém si vyžaduje efektívny systém vracania (ľudí), v tomto smere je stále čo robiť, predovšetkým v súvislosti s krajinami severnej Afriky,“ uviedla rakúska ministerka. „Pokiaľ prídu utečenci zo Slovinska a Chorvátska do Rakúska a požiadajú o azyl v Rakúsku… vrátime ich späť do Chorvátska a Slovinska,“ dodala.

Miklová-Leitnerová sa podľa agentúry Reuters vôbec nezmienila o Maďarsku, ktorého zaobchádzanie s utečencami rakúsky kancelár Werner Faymann nedávno prirovnal k nacistickým deportáciám počas holokaustu. Rakúska polícia podľa Miklovej-Leitnerovej doteraz zatkla 545 pašerákov ľudí a súdy sa v tomto roku pripravujú pravdepodobne až na 2000 procesov s prevádzačmi, čo je dvojnásobok oproti vlaňajšku.

Pred troma týždňami Rakúsko a Nemecko prijali rozhodnutie, na základe ktorého dočasne oslobodili ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom v Sýrii do Európskej únie od pravidiel platných v rámci schengenského priestoru. Podľa nich má utečenca zaregistrovať tá krajina, v ktorej prekročili hranice Európskej únie. Toto rozhodnutie pobúrilo susedné štáty ako Maďarsko, ktoré argumentovalo, že sa tým iba povzbudí príchod ďalších migrantov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #schengen #utčenci