Žalobu proti kvótam na migrantov zvažuje vraj aj Maďarsko

Maďarská vláda bude iniciovať parlamentnú diskusiu o systéme prerozdelenia utečencov v rámci Európskej únie na základe kvót. Pri nej sa chce oboznámiť so stanoviskami jednotlivých parlamentných strán o tejto otázke, a to ešte skôr, ako rozhodne o prípadnom súdnom napadnutí rozhodnutia o kvótach.

24.09.2015 16:14
debata (18)

Odznelo to na tlačovej konferencii ministra zodpovedného za riadenie úradu vlády Jánosa Lázára v Budapešti. Podľa jeho názoru je, ako píše tlačová agentúra MTI, systém kvót typickým príkladom „morálneho imperializmu“, ktorý „Nemecko vnucuje Európe“. Maďarská vláda ho považuje za mimoriadne chybný, podčiarkol maďarský minister.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán poskytne na mimoriadnom rokovaní kabinetu pre národnú bezpečnosť informácie o svojich rokovaniach v Nemecku, kde sa zúčastnil na zasadnutí bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) a stretol sa i s jej lídrom Horstom Seehoferom, ako aj v Bruseli, kde bol medzi účastníkmi stredajšieho mimoriadneho summitu EÚ. Na rokovaní by sa malo hovoriť aj o ochrane maďarsko-chorvátskej štátnej hranice, dodal Lázár.

Podľa názoru Budapešti možno vonkajšie hranice Schengenu ochrániť, avšak ak si Rakúsko želá čosi iné, potom musí niesť dôsledky, vyhlásil Lázár.

Tieto jeho slová boli reakciou na fakt, že rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann na stredajšom summite v Bruseli zdôrazňoval: Ak má byť plot cenou za zastavenie prisťahovalcov, potom nech ich Maďarsko radšej prepustí cez svoje územie.

Toto konštatovanie označil Lázár za nebezpečné poukazujúc na možnosť, že na chorvátsko-maďarskej hranici sa môže nachádzať hoci 30 000 až 40 000 ľudí. Maďarská vláda kancelárove slová posudzuje, vyplynulo z jeho slov.

Druhý muž maďarskej diplomacie Levente Magyar reagoval na slová niekdajšieho generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Javiera Solanu, ktorý na politiku maďarskej vlády v predmetnej otázke reagoval verejne slovami: „Nechcem už viac hovoriť o Maďarsku, pretože mi je z toho zle“ a „znervózňuje ma to“.

Solana navyše vyjadril názor, že inštitúcie EÚ reagujú dobre na utečeneckú krízu, avšak členské krajiny nedostatočne. Za „malicherné“ označil Solana rozhodovanie o prijatí utečencov na základe ich vierovyznania a kritizoval v tejto súvislosti maďarského premiéra Viktora Orbána.

Levente Magyar v reakcii na to konštatoval, že Maďarsko nevpustili do Európskej únie európski byrokrati, ale krajina má miesto v únii vďaka histórii a výsledkom práce maďarských občanov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #žaloba #utečenci #kvóty