Putin sa v pondelok stretne s Obamom

Prezidenti Ruska a Spojených štátov sa stretnú v pondelok v New Yorku. Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Schôdzku následne potvrdil aj nemenovaný vysokopostavený činiteľ Obamovej administratívy.

24.09.2015 18:01
debata (107)

Obaja prezidenti majú na budúci týždeň vystúpiť na zasadnutí Valného zhromaždenia OSB. Schôdzka sa má uskutočniť potom, keď Vladimir Putin prednesie svoj prejav. Miesto stretnutia zatiaľ nie je známe.

Vzhľadom na situáciu na Ukrajine a v Sýrii, napriek našim hlbokým rozdielom v názoroch, sa prezident (Obama) domnievam že by bolo nezodpovedné nepokúsiť sa zistiť, či nemôžeme s Rusmi dosiahnuť pokrok prostredníctvom angažovania sa na najvyššej úrovni,“ povedal americký vládny činiteľ.

Dodal, že schôdzka sa uskutoční na žiadosť Putina a Obama chce hovoriť najmä o Ukrajine.

Putinova cesta do newyorského sídla OSN bola avizovaná dlho vopred. Šéf Kremľa má na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN prehovoriť na budúci týždeň v pondelok a naplánované je aj stretnutie s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom.

Putin nebol v USA osem rokov. S Obamom sa naposledy stretol vlani v novembri v Číne. Odvtedy spolu hovorili iba trikrát telefonicky.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Vladimir Putin #Valné zhromaždenie OSN