Všetky agentúry OSN musia údajne opustiť Luhansk

Česká organizácia Človek v tiesni hrubo porušila podmienky akreditácie v Luhansku a povolenie jej bolo odňaté. Oznámila to ruská agentúra TASS s odvolaním sa na „vicepremiéra“ separatistickej vlády v Luhansku Visilija Nikitina. Z jedenástich humanitárnych organizácií, ktoré pôsobia v Luhansku, ich vykázali desať.

25.09.2015 09:10 , aktualizované: 14:16
Ukrajina, proruský separatista, rebel, Doneck,... Foto: ,
Úrady v meste Luhansk na východe Ukrajiny požadujú, aby mesto okamžite opustili všetky agentúry OSN. V Donecku o ich ďalšom pôsobení nerozhodli a ich činnosť je nateraz pozastavená.
debata (138)

Námestník generálneho tajomníka OSN Stephen O'Brien v reakcii vyzval k bezodkladnému obnoveniu činnosti „zakázaných“ humanitárnych organizácií, ako aj agentúr OSN, ktorým separatisti v Luhansku tiež zakázali pôsobiť.

O dôvodoch odňatia akreditácie Nikitin podrobnejšie nehovoril. Uviedol iba, že povolenie nebolo vydané „z tých či oných príčin, z odôvodnených príčin“. Jedinou mimovládnou organizáciou, ktorá akreditáciu dostala je Medzinárodný výbor Červeného kríža. Jeho pracovníci vraj dokázali operatívne napraviť odhalené problémy.

Nikitin upozornil, že akreditáciu nedostali organizácie, ktoré v Luhanskej ľudovej republike pracovali pomerne dlho. „S veľkou ľútosťou môžem menovať organizáciu Človek v tiesni, ktorá hrubo porušila naše podmienky,“ povedal predstaviteľ separatistov.

Lekári bez hraníc svoju činnosť v Luhansku museli ukončiť vo štvrtok

Agentúra TASS uviedla, že tajná polícia separatistov nedávno na území „republiky“ odhalila sklady medzinárodnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF), v ktorých vraj boli v rozpore so zákonom uložené psychotropné látky.

Podľa agentúry LuganskInformCentr citujúcej ministerstvo štátnej bezpečnosti samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc porušovala normy platné pri pohybe a skladovaní liekov a rôznych zdravotníckych preparátov. Komisia zložená zo zástupcov rezortných ministerstiev vnútra, zdravotníctva a štátnej bezpečnosti skontrolovala objekt organizácie vrátane skladových priestorov na Šelkovej ulici 31 v Luhansku.

„Kontrola okrem iného zistila, že hlavne psychotropné látky boli importované na územie LĽR bez koordinácie a patričnej licencie udelenej ministerstvom zdravotníctva LĽR alebo RF. Išlo napríklad o preparáty ako Depikin Chrono, Finlepsin, Almazin či Suprastin. Navyše boli skladované v miestnosti kde sa nachádzali potraviny určené deťom ale aj spotrebná chémia. Pri všetkých skladovaných materiáloch chýbala aj účtovná dokumentácia,“ cituje agentúra LuganskInformCentr zo záverečného dokumentu komisie.

Humanitárne operácie v Donbase sú ohrozené

Na pozastavenie práce humanitárnych organizácií upozornil v New Yorku námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne operácie Stephen O'Brien. Luhanskí separatisti podľa neho vyzvali humanitárne organizácie, aby v piatok a sobotu oblasť opustili.

V regióne tak zostane 16-tisíc ton nerozdelenej pomoci vrátane potravín, stanov a predmetov dennej potreby. O'Brien vyhlásil, že činnosť mimovládnych humanitárnych organizácii musí byť bezodkladne povolená.

Ohrozené sú aj humanitárne operácie v susednej Doneckej oblasti, ktorej časť ovládajú separatisti. Podľa O'Briena oznámili, že činnosť OSN v Doneckej oblasti je pozastavená. Zákaz humanitárnych operácií označil za „hrubé porušenie medzinárodného humanitárneho práva“.

Donecká a Luhanská oblasť sú vážne zničené vojnou. Mnoho rodín žije v provizórnych prístreškoch a v obavách z blížiacej sa zimy. V bojoch, ktoré vypukli vlani v apríli, zahynulo asi 8-tisíc ľudí. Státisíce obyvateľov Donbasu utiekli pred ostreľovaním do Ruska alebo ukrajinského vnútrozemia.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Človek v tiesni #Ukrajina #Donbas #separatisti #humanitárna kríza