Do Európskej únie sa valí utečenecká cunami, varuje francúzska opozícia

Dvaja hlavní francúzski opoziční lídri sa zhodujú v obave pred utečeneckou vlnou do EÚ. Predák Republikánov Nicolas Sarkozy a šéfka Národného frontu Marine Le Penová tvrdia, že európsku civilizáciu ohrozuje prízrak prílevu miliónov migrantov. Je dosť možné, že na jar 2017 postúpi do druhého kola prezidentských volieb táto dvojica politikov, čo by potom viedlo k zmene francúzskeho postoja k utečencom.

25.09.2015 12:00
debata (98)

Sarkozy sa nazdáva, že schválenie utečeneckých kvót je bezvýznamné: „Je to nič, lebo sa sem tlačia milióny a milióny ďalších,“ povedal o migrantoch podľa serveru France Info. Označil ich za ľudí, ktorých jediným snom je prísť do Európy a usadiť sa v krajinách, ktoré im ponúkajú najlepšie sociálne dávky.

Nicolas Sarkozy a Marine Le Penová spochybňujú... Foto: SITA/AP, Reuters
Marine Le Pen, Nicolas Sarkozy Nicolas Sarkozy a Marine Le Penová spochybňujú utečenecké kvóty a obávajú sa masívnej imigrácie do Európskej únie.

Líder Republikánov dokonca vyhlásil, že Francúzi si kladú otázku, či budú môcť v budúcnosti šíriť svoje dedičstvo – jazyk, kultúru a životný štýl. Servítku si nedal pred ústa, aj keď hovoril o vzťahu medzi pôvodnými francúzskymi obyvateľmi a utečencami, čím mal na mysli zjavne moslimských. „Každodenne sa od nás vyžaduje, aby sme rešpektovali rozmanitosť. Žiadame, aby sa najprv rešpektovala naša identita,“ zdôraznil podľa novín Libération.

Sarkozy sa vymedzuje aj proti ľahkému prechodu migrantov cez vonkajšie hranice EÚ do členských štátov. Situáciu so Schengenom považuje za historickú krízu a už viackrát vyzýval na zmenu. Zastáva názor, že treba zamedziť voľný pohyb osôb pre tých, ktorí nie sú občanmi únie. Zároveň mu chýba, že na celoeurópskej úrovni sa nerozlišuje medzi ekonomickými migrantmi, politickými utečencami a vojnovými utečencami. Súhlasí síce s tým, že treba podať pomocnú ruku tým, ktorí sa už dostali do únie pred násilnosťami v domovskom štáte, ale ich pobyt musí byť ohraničený. „Poslať ich naspäť, keď sa v ich krajine skončí vojna,“ uviedol podľa agentúry AFP.

Podobne ako Sarkozy, ktorý hovorí o migračnej cunami, sa vyjadruje Le Penová. Berie si pritom na mušku aj jeho, lebo jej prekážajú nielen utečenci, ale aj nelegálne rómske tábory, v ktorých žijú Rómovia z Rumunska a Bulharska. Vyčíta Sarkozymu, že keď bol do roku 2012 prezident, neurobil proti prisťahovalectvu oveľa viac, ako mohol vykonať. „Bez žiadnych opatrení bude prílev migrantov rovnaký ako vpád barbarov v 4. storočí a dôsledky budú vyzerať rovnako,“ varovala podľa novín Le Monde v súvislosti so súčasnou nekončiacou sa utečeneckou vlnou do EÚ.

Le Penová zašla v protiimigračnej rétorike dávnejšie tak ďaleko, že modlenie moslimov na uliciach, ktorí sa nezmestia do mešity, prirovnala k okupácii Francúzska nacistickým Nemeckom. Podstata je podľa nej rovnaká, len chýbajú tanky. Ostrá rétorika prináša Le Penovej politické body. Koncom roku sa uskutočnia miestne voľby v severozápadnom regióne Nord-Pas-de-Calais, kde vedie kandidátsku listinu Národného frontu. Prieskumy naznačujú, že krajná pravica nahradí v tomto regióne socialistov. Tamojšia popularita Le Penovej súvisí nielen s tým, že je to chudobnejšia časť Francúzska s vysokou mierou nezamestnanosti, ale tiež s tým, že oblasť pri Lamanšskom prielive čelí problému s utečencami, ktorí sa chcú dostať do Británie.

Od očakávaného úspechu v Nord-Pas-de-Calais si Le Penová sľubuje štart do jej vysnívaného Elyzejského paláca: „Od decembra zostane 16 mesiacov do matky všetkých volieb, aby sa francúzsky ľud znovu stal pánom u seba, jediným a skutočným tvorcom svojho osudu,“ podčiarkla podľa France Info na adresu migračnej vlny.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Nicolas Sarkozy #Marine Le Penová