Saudskoarabský kráľ prikázal revíziu organizácie púte do Mekky

Saudskoarabský kráľ Salmán nariadil revíziu organizácie púte do Mekky. Po štvrtkovom incidente, pri ktorom v tlačenici zomrelo vyše 700 pútnikov, nariadil všetkým agentúram a ministerstvám, ktoré za organizáciu zodpovedajú, aby tragédiu čo najrýchlejšie vyšetrili.

25.09.2015 11:01
Mekka, tlačenica Foto: ,
Stovkám zranených počas štvrtkového incidentu pomáhali záchranári.
debata (5)

Dve skupiny pútnikov sa stretli, keď mierili k stélam, aby vykonali rituál kameňovania Satana v blízkosti stanového mestečka Míná.

V mestečku, odkiaľ sa vychádza v niekoľkých širokých prúdoch, sú ľudia zhromažďovaní do skupín s pokynom, kedy sa majú na trasu vydať. Ministerstvo vnútra sa prikláňa k tomu, že sa jedna zo skupín nedržala týchto pokynov a vyšla mimo stanoveného harmonogramu.

Podľa inej verzie na seba narazili dve rôzne „výkonné skupiny“, keď prúd silných pútnikov narazil do pomalého prúdu tvoreného starými ľuďmi. Minister zodpovedajúci za organizáciu púte Bandar Hadždžár povedal, že od planiny Muzdalifa, kde sa zbierajú okruhliaky ku kameňovanie, sa vracala skupina, ktorá sa mala vrátiť do svojich stanov a počkať v nich na zaradenie podľa rozpisu. „Namiesto toho pokračovali rovno k Džamaratu na rituálne kameňovanie,“ oznámil minister. Nešťastie sa stalo v stanovom mestečku na križovatke ulíc číslo 204 a 223. Ulica číslo 204 patrí k dvom hlavným trasám vedúcim k Džamaratu.

V tlačenici bolo ušliapaných 717 ľudí a zranených 863 osôb. Ťažko ranených prepravili vrtuľníky do nemocníc v Mekke, ostatných potom do ďalších miest.

Jednotlivé krajiny sa snažia zistiť, či pri štvrtkovej tragédii zomreli aj ich občania. Presné údaje zatiaľ nie sú k dispozícii, ale Irán už vie, že je medzi mŕtvymi najmenej 131 Iráncov. Prezident Hasan Rúhání vyzval vládu Saudskej Arábie, aby priznala zodpovednosť za túto katastrofu. Duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí považuje za príčinu zlú organizáciu. Irán a Saudská Arábia medzi sebou súperia o vplyv na moslimský svet, pričom Saudská Arábia je oporou sunnitského islamu, Irán jeho šiitskej vetvy. V Iráne bol za mŕtvych vyhlásený trojdňový smútok.

Pútnici strávili ďalšiu noc v údolí Míná a dnes pokračujú v rituáloch. Opäť mieria k Džamaratu a kameňujú betónové stély, ktoré predstavujú Satana. Zatiaľ čo vo štvrtok hádzali sedem kamienkov na hlavný pilier, dnes ich majú hodiť 21 na všetky tri piliere. Ide o pripomienku biblického príbehu o Abrahámovi, ktorý kamienkami zaháňal Satana, ktorý ho chcel odradiť od vykonania božieho priania obetovať syna. Dnes sa na rozdiel od štvrtka netvorí v Míná taký mohutný dav ako vo štvrtok, pretože táto časť púte už nie je povinná, a navyše je atmosféra poznačená štvrtkovou tragédiou.

Päťdňová púť sa začala v utorok a jej posledné dni sa oslavuje sviatok obete. Mnoho pútnikov tiež prechádza z Mekky k hrobu proroka Mohameda do Medíny.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Mekka #púť