Orbán: Rakúsko v ťažkých časoch zabúda na priateľstvo s Maďarskom

Rakúsko v ťažkých časoch zabúda na priateľstvo s Maďarskom, Budapešť to však chce prehliadnuť. Po rokovaní s rakúskym kancelárom Wernerom Faymann to v piatok vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán, uviedla agentúra MTI.

25.09.2015 13:34
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán na tlačovej konferencii po stretnutí s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom.
debata (28)

Rozhovor podľa agentúry APA žiadne zblíženie názorov k problematike utečeneckej krízy nepriniesol, obaja šéfovia vlád navyše usporiadali oddelené tlačové konferencie.

„Maďarsko sa cíti zradené,“ citovala Orbána stanice Euronews. Maďarský premiér tiež dodal, že Budapešť sa snaží zabudnúť na lži o tom, že neplní svoje záväzky. Aj podľa MTI povedal, že Maďarsko chce odpustiť Rakúsku obvinenia z toho, že Maďari sa správajú ako nacisti.

Orbán tiež vyzval Rakúsko k vzájomnej spolupráci a pomoci, pretože obe krajiny sú na rovnakej lodi, pretože situácia na maďarsko-chorvátskej hranici je rovnaká ako na rakúsko-maďarskej hranici.

Faymann na tlačovej konferencii hovoril o maďarských opatreniach na ochranu vonkajších hraníc EÚ ako o zákonných. Zároveň ale zdôraznil, že právo na azyl ako jedno z ľudských práv je rovnocenné.

Maďarsko oplotilo svoje hranice so Srbskom a Chorvátskom, bariéru pripravuje aj na hraniciach so Slovinskom. Cieľom tohto opatrenia je zastaviť utečencov, ktorí sa snažia dostať predovšetkým do Nemecka. Podľa Faymanna stretnutie s Orbánom ukázalo, že je potrebné spolu hovoriť. Vzťahy oboch krajín označil za korektné, hoci medzi nimi panuje isté napätie. Niekoľkokrát tiež povedal, že je nutné mať základ alebo spoločné stanovisko, na ktorom je možné vzájomne stavať.

Na stredajšom mimoriadnom summite EÚ v Bruseli došlo medzi Orbánom a Faymannom k verbálnej prestrelke. Rakúsky kancelár vyzval Orbána, aby dodržiaval zákony a nariadenia nielen vo vzťahu k Schengenu či únijnej azylovej politike, ale aj ľudské práva a právo na azyl.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #Viktor Orbán #utečenci #Werner Faymann