Utečenec, ktorého podrazila kameramanka, sa bráni: Nie som radikál

Sýrsky utečenec Usáma Abdal Muhsín čelí kampani, ktorá sa proti nemu šíri internetom. Stal sa známy po tom, ako ho na maďarskej hranici počastovala kameramanka maďarskej televízie kopnutím. Po vlne odsúdenia maďarskej kameramanky a solidarity s utečencom sa mu podarilo dostať s dvoma synmi do Španielska a získať tam prácu futbalového trénera. Zo Sýrie sa však začali šíriť správy, že patril k stúpencom islamských radikálov.

25.09.2015 15:02
španielsko, madrid, sýrsky utečenec, maďarská... Foto: ,
Usáma Abdal Muhsín čelí obvineniam z podpory islamských radikálov.
debata (230)
Vychádzajú z Muhsínových Facebookových stránok. Sýrčan tam okrem iného umiestnil svoju fotografiu s pozadím vyznania viery – šahády, ktoré znie: Vyznávam, že nie je boha okrem Boha a Mohamed je posol boží. Túto šahádu majú na svojich zástavách radikáli, ale Muhsín a jeho obhajcovia tvrdia, že na to vždy viditeľne pripájajú názov svojej organizácie, čo nebol prípad jeho koláže. Ďalším dôkazom proti nemu sú údajne jeho vlastné slová, ktorými na Facebooku vyjadril obdiv pre boj sunnitských bojovníkov proti režimu Bašára Asada. Niektorí kritici ho spájali s frontom An-Nusra, ktorá k týmto kruhom patrí.

Denníku The New York Times Sýrčan povedal, že An-Nusra nikdy podporu nevyjadril. Zúčastnil sa vraj protivládnych demonštrácií v roku 2011 a ako pred dvoma rokmi utiekol z Dajr az-Zauru, kde žil, vzdal sa svojej funkcie vo vládnom športovom zväze. „Nenávidím násilie, preto som z Dajr az-Zauru odišiel. Nikdy som nepatril k žiadnej skupine,“ povedal. O poškodení jeho povesti sa vraj usilujú Asadovi stúpenci, pretože patril ku kritikom vlády.

Fotografiu so šahádou z Facebooku odstránil a trvá na tom, že to nebola vlajka An-Nusry, ako tvrdili ohovárači. Patrí k nim Lajs abú Fadl, ktorý riadi provládnu spravodajskú stránku. Muhsína očiernil 13. septembra, teda päť dní po tom, čo sa objavila informácia o incidente v Maďarsku. Ako dôkaz uviedol Muhsínov príspevok na Facebooku z októbra 2013, kde Sýrčan označil tých, ktorí bojujú proti vláde, za hrdinov a mudžáhidov – bojovníkov svätej vojny. Toto slovo sa v Sýrii používa na označenie všetkých sunnitských povstaleckých skupín, nielen radikálnych. Fadl trvá na tom, že Muhsin je „bývalým členom fronty An-Nusra“, avšak nevie, či za ňu bojoval. Minulý týždeň na Facebooku napísal, že to „vyzerá, že Európa prijíma islamistických darebákov“.

Proti Muhsínovi vystúpila aj strana sýrskych Kurdov (PYD). Tvrdí o ňom, že sa zúčastnil nepokojov, pri ktorých v Kámišlí na severe Sýrie roku 2004 zomreli kurdskí futbaloví fanúšikovia. Muhsín trvá na tom, že do tohto incidentu, ktorý mal svoje pokračovanie na pohrebe obetí prvej zrážky, sa nezapojil.

V rozhovore so španielskymi novinami La Gaceta Sýrčan povedal, že obvinenia sú lži. „Kritizoval som Bašára Asada a každý, kto ho kritizuje, bude musieť čeliť lžiam. Milujem mier, nemám rád Asada a nemám rád An-Nusru. Som moslim a nemám rád smrť. Želám si len lepší život a žiť v pokoji s rodinou a priateľmi,“ povedal mushin, ktorý sa teraz snaží do Európy dostať aj manželku a ich zvyšné dve deti. Muhsín je známy aj pod menom Usáma Ghadab, čo znamená zlosť.

230 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #utečenci #islamskí radikáli #kameramanka